- Storinnrykket kommer når det lysner av dag, sier den assisterende butikksjefen, Allison, hos Books-A-Million på Dupont Circle i USAs hovedstad. - Dette er mest på gøy. Vi stenger om ti minutter om det ikke dukker opp en strøm av folk.

Ingen bokvake
Bokhandelen hadde på forhånd annonsert med bokvake natt til tirsdag slik at sene kveldsvandrere og ekstra tidlige morgenfugler kunne skaffe seg førsteutgaven av selvbiografien til Bill Clinton - «My Life» - i det øyeblikk døgnet skiftet fra mandag til tirsdag.

Men butikken måtte stenge som ordinært kl. 23.00 for å åpne igjen i det siste minuttet før midnatt. Og tiden avsatt til kunder som kunne nyte forfriskninger og bla i «hatbøker» mot George W. Bush - det finnes et tjuetall av dem utkommet de siste ukene - brukte Allison til å lage en kunstferdig pyramide med 41 Clinton-biografier i forretningens beste vindu.

Da jeg ankom området, som er en av de virkelige Clinton-bastionene i Washington DC, var Allison i ferd med å legge siste hånd på kunstverket. På fortauet utenfor var det tomt, bortsett fra tre av hennes medarbeidere som tok seg en røyk og lyttet til folkemusikken fra den irske puben på den andre siden av gaten. Inne sitter sikkerhetsvakten i et sofahjørne og sover.

Min protest
- Det er min måte å protestere på mot mannen som i dag sitter i Det hvite hus, sier den kanadisk-amerikanske inderen Sabib som dukker opp mens minuttene snegler seg mot midnatt, da jeg spør ham hvorfor stille opp i en sen kveldstime for å skaffe seg en bok han uten tvil vil få i ordinær åpningstid.

- Og uansett er jeg våken på denne tiden, sier han.

Bokvaken ble til en kakefest, men størsteparten av et tjuetall kunder som var innom i løpet av det første kvarteret, lot kake være kake og gikk rett ut igjen med de tusen innbundne sidene i plastpose. Neppe gikk de glipp av noe, kaken var ingen kulinarisk opplevelse.

Vil ha besøk
- Jeg håper han etter hvert kommer hit og signerer bøker. Hillary var her da billigutgaven av hennes bok kom. Køen gikk rundt hjørnet, og en stund virket det som om den aldri ville ta slutt, sier Allison.

- Hvor mange bøker har dere solgt i kveld.

- Jeg vet ikke nøyaktig. 30 - 40 kanskje. Dessuten er det en del av dem som hadde forhåndsbestilt som har hentet sine bøker. Vi har 800 - 900 forhåndsbestillinger.

- Boken selges med 30 prosent avslag?

- Ja, det er blitt vanlig med denne «ut av esken»-rabatten når nye bøker man tror skal bli bestselgere, legges ut for salg, sier Allison.

Hard medfart
«My Life» er allerede slaktet i storavisen New York Times.

I tirsdagsutgaven av USA Today skriver Bob Minzesheimer at «...det er ikke engang noen god bok, men i likhet med forfatteren har den sine øyeblikk og glimt av innsikt. Den er Clintonsk, frustrerende og fascinerende, mer utmattende enn omfattende», heter det i USA Today. Og anmelderen slår et annet sted fast at:

"'My Life' er tidvis morsom, men sjelden kort".

Verken Washington Post eller den konservative Washington Times anmelder boken tirsdag, men har omfattende reportasjer i forbindelse med lanseringen.