En rutinekontroll av en varebil utløste tirsdag formiddag en stor politiaksjon i den danske hovedstaden.

En av de tre mennene som satt i bilen ble identifisert som en etterlyst terrorist. Det førte til at politiet pågrep alle de tre mennene som satt i bilen. De ble ført til «klimafengselet» som er opprettet i Valby, ikke langt fra Bella Center der klimamøtet holdes.

Fingeravtrykk

– Da folkene våre sjekket dem i registeret, viste det seg at fødselsdatoen og navnet han oppga var svært likt en ettersøkt terrorist, og vi tok derfor ingen sjanser, sier politiinspektør Per Larsen ved politiet i København til Jyllands-Posten.

Men ved hjelp av fingeravtrykk kunne politiet tirsdag kveld fastslå at mannen ikke var den 25 år gamle amerikanske statsborgeren som er internasjonalt etterlyst.

Men hvem mannen faktisk var, visste politiet fortsatt ikke. Etter å ha avhørt de tre pågrepne, valgte politiet å dra ut til to adresser der to kvinner ble pågrepet.

Varebilen de tre mennene satt i ble undersøkt av bombehund, uten at noe ble funnet.

– På nåler

– Vi gikk på nåler, og vi har med vilje ikke meldt noe om saken da det nærmest ville få hele klimakonferansen og pressekorpset til å gå av skaftet, sier Larsen.

To av de tre mennene er identifisert som en marokkansk og en palestinsk statsborger. Den tredje personen, som man først trodde var terrorist, er ennå ikke endelig identifisert. Men ifølge politiet er det i høyden snakk om en sak som dreier seg om ulovlig opphold.