Kjøpesenteret var ennå åpent da det smalt, like før klokka 20 lokal tid. Kunder som befant seg inne på kjøpesenteret Myyrmanni forteller at eksplosjonen var kraftig, og fikk gulvet til å riste. Det brøt ut panikk blant enkelte kundene, forteller øyenvitner til YLE. Folk løp omkring og barn gråt.

-Det hørtes en forferdelig eksplosjon. Det oppsto et sterkt trykk og det ble mye støv, forteller Ritva Mettälä, som befant seg i butikken Citymarket da det smalt. Deler av taket over denne butikken skal ha rast sammen etter eksplosjonen.

Kunder som befant seg i andre deler av senteret sier de ikke merket eksplosjonen, og at de heller ikke ble informert om hva som var skjedd.

Ifølge uoffisielle meldinger er tallet på skadde over 50. Tilstanden til 15 av de skadde er alvorlig, ifølge den finske rikskringkastingen YLE. Det tok en time før alle skadde hadde fått førstehjelp.

Mulig gasseksplosjon

Politiet opplyser at de ikke vet hva som er årsaken til eksplosjonen i kjøpesenteret.

Assisterende brannsjef i Vanda, Marrko Virtainen, sier at det kan ha vært gassflasker som eksploderte, mens overkonstabel Ilkka Alanko ved politiet i byen sier årsaken kan ha vært en bombe.

Direktør Petri Olkinuora i selskapet Citycon Oyj, som er største eier av kjøpesenteret, sier senterledelsen opplyser at det verken fantes gassflasker eller gassledninger i selve kjøpesenteret. Olkinuora utelukker imidlertid ikke at en restaurant i bygget kan ha brukt gassovn eller lignende.

Politiet har tatt i bruk bombehunder i etterforskningen av hendelsen.

Finlands president Tarja Halonen uttrykte fredag kveld sin medfølelse overfor de etterlatte etter de omkomne, og med de skadde.

Alarmberedskap

Redningstjenesten fikk meldingen om eksplosjonen klokka 19.36 lokal tid (18.36 norsk tid). Ifølge politiet ble det funnet metalldeler på stedet.

Et ambulansehelikopter og ambulanser fra hele Sør-Finland ble umiddelbart sendt til stede. To timer etter eksplosjonen hadde alle skadde blitt fraktet bort fra stedet. Alle sykehusene i Helsingfors-området ble satt i alarmberedskap etter eksplosjonen.

Myyrmanni er et av de største kjøpesentrene i Finland, og butikklokalene utgjør over 32.000 kvadratmeter. Det er omkring 130 forretninger i senteret, som åpnet i 1994.

FEM SKADET: En skadet kvinne blir tatt hånd om av en brannmann etter en eksplosjon i et kjøpesenter i Vantaa nær Helsingfors.
Foto: REUTERS