Det opplyste byens guvernør Kemal Onal søndag. De tre, to barn og en voksen, er smittet av det farlige H5N1-viruset, ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Anatolia. I tillegg har ytterligere to personer testet positivt i byen Van lengst øst i Tyrkia, der tre barn døde av fugleinfluensa i uka som gikk.

WHO har bekreftet at britiske laboratorietester viser at to av barna var smittet av H5N1-viruset. Dermed er Tyrkia det første landet utenfor Øst-Asia der mennesker smittes av det fryktede viruset.

Advarer

Russland advarer nå sine borgere mot å reise til Tyrkia, som er et viktig reisemål for solhungrige russere. Tyrkia er det sjette landet som opplever at det dødelige H5N1-viruset overføres fra fjærfe til mennesker.

Det norske Folkehelseinstituttet (FHI) minner om at H5N1-viruset knapt smitter fra fugl til menneske og de endrer ikke sine reiseråd for nordmenn som er på vei til Tyrkia. FHI advarer ikke mot å reise til landet, men følger situasjonen nøye og får oppdatert informasjon fra WHO og EUs smittevernsenter (ECDC), skriver de på sin hjemmeside. Utenriksdepartementet følger anbefalingene fra helsemyndighetene og advarer generelt nordmenn som reiser til land der det er påvist H5N1-virus, mot å være i kontakt med fjærfe.

Destruerer

I to landsbyer i Zonguldak-provinsen ved Svartehavet har man nå begynt arbeidet med å destruere 1.500 høner og kyllinger, melder nyhetsbyrået Andalou. Flere kyllinger er sendt til Istanbul for å testes, men det er ikke kjent om det ble funnet H5N1-virus i disse bestandene.

Det er også mistanke om utbrudd i Bursa-provinsen sør for Marmara-havet. Alt fjærfe i den aktuelle landsbyen er destruert. Til sammen er over 14.000 fugler over hele landet destruert den siste tiden.

Viruset har spredd seg i fjærfebestander i Tyrkia siden oktober måned i fjor, men inntil i forrige uke var det ikke meldt om at mennesker var blitt smittet av viruset.

Flere tilfeller

Meldingen om at tre mennesker døde i Van-området, mot grensa til Iran og Armenia, har skapt frykt for at viruset kan spre seg til store befolkningssentra i andre deler av Tyrkia og så videre til Europa.

Det er meget sannsynlig at de tre barna som døde i Van-området, ble smittet direkte fra høner eller kyllinger.

Nå meldes det om mistenkelige tilfeller i flere deler av landet. Ytterligere to barn på fem og åtte år er smittet i Van. 12 mennesker som har spist kylling som kommer fra Øst-Tyrkia, er blitt plassert under observasjon i Istanbul, ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA.

En tyrkisk butikkeier kikker på en kalkun som spankulerer utenfor butikken hans. FOTO: REUTERS/Umit Bektas/SCANPIX