Kommandosoldatene fra den såkalte Spesialstyrke 20 slo til mot bolighuset i det velstående Mansur-distriktet, angivelig etter å ha mottatt tips om at Saddam befant seg i bygningen.

Ifølge øyenvitner gikk operasjonen galt fra første stund, da de amerikanske soldatene åpnet ild mot flere biler som forvillet seg inn i gaten som passerte huset som var mål for angrepet.

En eldre mann ble drept og tre andre såret i en av bilene, som ifølge journalister på stedet ble truffet av minst 25 skudd.

Ifølge naboer og lokale leger i området ble fem mennesker drept og åtte såret under skytingen, men i huset som var mål for det amerikanske angrepet var ingen Saddam Hussein.

Stammeleder

Ifølge New York Times var huset eid av stammelederen Rabia Muhammad al-Habib, som selv ikke var til stede da de amerikanske soldatene slo til.

Habib avviste søndag kveld bestemt at han hadde skjult Saddam, men innrømmet at han hadde møtt den irakiske lederen mens han fortsatt satt ved makten.

— Så om noen hevdet at han hadde søkt tilflukt i huset mitt, ville folk sikkert ha trodd på det, sa Habib til avisen.

En av livvaktene hans skal ha blitt såret i det amerikanske angrepet, mens en annen angivelig ble pågrepet. Habib vise selv fram skadene på huset for utenlandske journalister.

Talsmenn for den amerikanske okkupasjonsmakten i Irak ville søndag kveld ikke kommentere angrepet, ut over å bekrefte at det var soldater fra Spesialstyrke 20 som sto bak.

(NTB)