Palestinerne markerer hvert år 15. mai, datoen for opprettelsen av staten Israel.

Talsmann for den israelske statsministeren Ariel Sharon, Raanan Gissin, sier han hadde håpet at palestinernes leder Yasser Arafat ville benytte palestinernes «Katastrofens dag» som en gyllen sjanse til å oppfordre folket sitt til å avstå fra vold.

— Istedenfor ser vi en opptrapping av de voldelige aktivitetene, sier Gissin.

Demonstrasjoner — Den israelske militærmakten vil aldri klare å få oss til å oppgi drømmen om uavhengighet. Seieren er bare en time unna, sa Arafat i den forhåndsinnspilte fjernsynstalen tirsdag, mens han selv var på vei til Egypt for politiske samtaler.

Palestinske myndigheter hadde oppfordret til fredelige demonstrasjoner tirsdag, på det palestinerne kaller katastrofens dag, eller al-Nakba, til minne om 15. mai 1948, da den israelske staten ble opprettet og 700.000 palestinere måtte flykte fra hjemlandet.

Drap Minnedagen endte imidlertid med sammenstøt mellom israelske soldater og palestinske demonstranter. Fem palestinere ble drept og minst 150 såret. Israelske soldater drepte den 35 år gamle livvakten til Hamas' åndelige leder Ahmed Yassin i Gaza. Han døde da israelske soldater pepret bilen hans med granater og skudd fra maskingevær.

En tenåring ble skutt nær kontrollposten Erez mellom Gaza og Israel. Tre andre palestinere ble drept da israelske soldater svarte med skarpt skyts under sammenstøt med steinkastende ungdom på Vestbredden.

En israelsk kvinne fra en bosetting i Jordandalen ble også drept torsdag. Hun skal ha fått et skudd i nakken av palestinere som skjøt mot bilen hun satt i.

Til sammen er over 500 personer døde i det snart åtte måneder lange opprøret som startet i september i fjor. De aller fleste av dem er palestinere.

Mitchell-rapport Israelske og palestinske myndigheter leverte tirsdag sin endelige dom over rapporten fra den internasjonale Mitchell-kommisjonen, som har sett noe nærmere på volden som har rast i området siden i fjor høst.

Palestinerne leverte sitt offisielle svar til USAs konsulat i Øst-Jerusalem, mens israelerne leverte sitt til USAs ambassadør Martin Indyk ved ambassaden i den israelske hovedstaden Tel Aviv.

Palestinerne støtter rapporten, som blant annet konkluderer med at de israelske bosettingene er et av de største problemene i forhold til palestinerne og derfor ikke bør videreutbygges.

Israelske myndigheter har signalisert at de vil akseptere Mitchell-rapporten på et generelt grunnlag, men de tar sterkt avstand fra påstandene om at den israelske hæren bruker for mye vold, og at utvidelsen av bosettingene provoserer til flere sammenstøt.

NTB