George Washington

George Washington var USAs første president. Han var krigshelt fra den amerikanske revolusjonen, og er en av USAs "founding fathers".

george washington.jpg

Washington var født i Virginia i en rik familie som eide slaver. Han ble valgt med 100 prosent majoritet, som eneste president i historien.

Washington var ikke medlem av noe politisk parti, og var opptatt av at ideen om republikken skulle gjennomføres i praksis, at grunnloven skulle respekteres og at unionen skulle holde.

Det var Washington som bestemte hvor landets hovedstad skulle ligge, og bygget opp det første rammeverket av en administrasjon for republikken.

Thomas Jefferson, 1801-1809

thomas jefferson.jpg

Thomas Jefferson var Washingtons utenriksminister, men kom på kant med den første presidenten og flere medlemmer av hans kabinett. Jefferson var også hovedforfatteren av uavhengighetserklæringen.

Han utvidet unionen med Louisiana-kjøpet fra Frankrike, en avtale som doblet størrelsen på USA og inkluderte New Orleans og en stor del av prærieområdet i Midtvesten.

Det var også Jefferson som sendte Lewis og Clark på sin berømte ekspedisjon vestover for å utforske og kartlegge det nye territoriet, noe som la grunnlaget for nybyggerne som senere slo seg ned der.

Abraham Lincoln, 1861-1865

abraham lincoln.jpg

Det er liten tvil om at Abraham Lincoln regnes som den største av USAs 44 presidenter. Lincoln vokste opp i enkle kår i Kentucky, og utdannet seg til advokat. Han var delstatspolitiker og kongressmedlem før han ble president.

Lincoln ledet unionen gjennom borgerkrigen, avskaffet slaveriet og holdt landet samlet i USAs største interne krise.

Lincoln var den første republikanske presidenten, med et moderat politisk standpunkt og en egen evne til å inkludere og lytte til sine politiske motstandere.

Han var også en svært begavet retoriker, mest kjent for sin Gettysburgtale i 1963.

Theodore Roosevelt, 1901-1909

theodore roosevelt.jpg

Den første Roosevelt var en fargerik personlighet, og en talentfull politiker med en svært effektiv evne til å kommunisere med sine velgere. Han var utdannet på Harvard. Han ble visepresident og senere president da William McKinley ble drept.

Roosevelt var republikaner, og var med å stabilisere økonomien ved å sørge for at USAs store selskaper og rike industriherrer ble underlagt strengere reguleringer.

Han var også opptatt av naturvern og kvalitetssikring av mat og medisiner. Roosevelt vant Nobels fredspris for sin rolle i freden mellom Japan og Russland.

Franklin D. Roosevelt, 1933-1945

franklin d. roosevelt.jpg

— Alle våre store presidenter var ledere i tanken i tider da enkelte ideer om livet i nasjonen måtte klargjøres, sa Franklin D. Roosevelt. Roosevelt var en av de mest innflydelsesrike presidenter noensinne. Han ledet landet gjennom to store kriser, ut av den store depresjonen og inn i annen verdenskrig.

Han var arkitekten bak The New Deal, som ga amerikanerne et sikkerhetsnett i Social Security, regulerte bankene og satte i gang sysselsettingstiltak som fikk økonomien på fote igjen.

Han overså også USAs inntreden i krigen der 16 millioner amerikanere deltok, og satte i gang utviklingen av atombomben med The Manhattan Project.