De tre guttene fra Bagdad hadde bestemt seg for å begynne å handle med duer, for å brødfø familien. Kort tid etter at de kom til markedsplassen, gikk det av en bombe.

Utløst med fjernkontroll

Sajjad og Kareem ble drept momentant, mens Akram klarte å komme seg hjem og varsle familien – til tross for store skader.

— Han døde senere på sykehuset, sier onkelen, Mohammed Hussein Obeid, til Reuters. Nærmere hundre mennesker mistet livet i de to bombeangrepene på markedsplassene 1. februar i år.

Ifølge irakiske militære kilder var de to bombene festet på psykisk utviklingshemmede kvinner, og ble utløst med fjernkontroll.

- Moralsk ansvar

De tre tenåringsguttene er blant de siste identifiserte ofrene i databasen hos Iraq Body Count – en organisasjon som arbeider med å registrere sivile drepte.

20. mars er det fem år siden invasjonen av Irak. Ifølge IBC er mellom 82.000 og 89.000 sivile irakere drept i Irak i løpet av de fem årene.

John Sloboda i IBC mener det er et moralsk ansvar å telle krigens ofre.

— Se for deg at USA ikke skulle undersøke nøyaktig hvem som ble drept i 11. september-angrepene. Det er utenkelig, sier han.

John Sloboda og hans medarbeidere i Iraq Body Count stiller til nettmøte på bt.no – skriv inn dine spørsmål her

Les også: 15 år gamle «Sunshine» blogger fra krigen |2 av 3 misfornøyd med Bush

Den politiske ledelsen i USA har flere ganger skrytt av fremgangen i Irak – senest utenriksminister Condoleezza Rice på besøk i Bagdad for to måneder siden.

— Å snakke om fremgang må klinge hult for dem som har mistet en av sine kjære. Nye liv blir fremdeles ofret, dag ut og dag inn, sier Sloboda.

Anklages for underrapportering

Det siste halvåret har dødstallene sunket måned for måned. Men i februar stoppet den positive tendensen opp. For første gang siden september i fjor økte antall drepte i forhold til måneden før.

Det er stor usikkerhet om hvor mange sivile som er drept i Irak siden 2003, og IBC har blitt beskyldt for underrapportering. Siden de bare registrerer dokumenterte dødsfall, er trolig det reelle tallet høyere.

- Tolererer vold

I 2006 ble det presentert en undersøkelse som viste at så mange som 650.000 irakere var drept – mer enn ti ganger så mange som IBCs anslag.

Undersøkelsen ble gjengitt i det anerkjente tidsskriftet The Lancet. Den har senere blitt kritisert av IBC.

Også president George W. Bush avviste at tallet kunne stemme.

— Jeg anser ikke dette for å være en troverdig rapport. (...) Jeg applauderer irakerne for deres mot når de blir møtt med vold. Jeg er forbløffet over at dette samfunnet ønsker så sterkt å være fritt, at det tolererer et visst nivå av vold, sa Bush.

- Svært få sivile tap

Fra offisielt amerikansk hold har det kommet få anslag over sivile dødstalli Irak. General Thomas Metz svarte slik under en pressekonferanse i november 2004, da han ble spurt om sivile tap under en offensiv i Fallujah:

— Vi har sett svært få sivile i gatene i Fallujah. (...) Og det har vært svært få sivile tap.

— Etter en så lang krig har tiden kommet for å trekke ut de utenlandske militære styrkene, sier Sloboda.

Enig? Uenig? Delta i vårt nettmøte.

REUTERS
REUTERS
REUTERS
DØDSTELLEREN: IBC ble dannet i 2003 av akademikere i Storbritannia og USA. De prøver å registrere alle sivile dødsfall i Irak.
FAKSIMILE