Den formelle åpningen skal skje i London mandag, med statsministrene Tony Blair og Jens Stoltenberg i manesjen, sammen med Hydro-sjef Eivind Reiten. I Easington var det dem som mente at Blair burde ha tatt turen til Easington i stedet for å gjennomføre seremonien i London, flere titalls mil unna.

Første gass

I Easington var det uansett mye folk på plass både fra Norge og England, og ikke minst fra endestedene for den 1200 kilometer lange gassrørledningen Langeled – Easington og Aukra.

Åpningen ble markert med en tekopp kokt på den første gassen fra Norge, men i virkeligheten har gassen allerede strømmet til Easington via Sleipner noen dager. Direktøren for gassinfrastruktur i Hydro, Anne Lycke, og ordførerne i Easington og Aukra, Hilary Wilson og Aud Mork, hilste hverandre med gode ord, gaver og blomster. Visepresidenten i Gassco, Trond Nordal, annonserte at de nå overtok som gassoperatør for Hydro på den ferdige terminalen som er bygd i Easington.

Anne Lycke sier til NTB at Hydro har lagt vekt på å bygge på dialog og et tillitsforhold til befolkningen i Easington. Hun føler at selskapet har lykkes med det.

Ble billigere

Langeled er blitt 3 milliarder kroner billigere enn budsjettert, og av de 17 milliarder kronene som er brukt har 1,5 milliarder gått til å bygge opp terminalen i Easington. Terminalen er betydelig mindre i omfang enn Ormen Lange landanlegg som er bygd i Aukra i Møre og Romsdal.

I Aukra blir gassen fra Ormen Lange prosessert før den blir sendt videre gjennom Langeled til Easington. Gassen vil dekke 20 prosent av britenes behov for gass i de kommende 50 årene. Gassen som passerer Langeled tilsvarer det totale norske energiforbruket.

Under åpningsseremonien i Easington var barn fra begge sider av gassrøret på plass og sang felles sanger, på norsk og engelsk. Barna fra Aukra i Møre og Romsdal har hatt opplevelsesrike dager, med blant annet besøk på vikingmuseet i York.

Delte meninger

I Easington er det delte meninger blant folk om den nye gassterminalen. – Den eldre del av befolkningen er negativ. De mener at gassen går til resten av England, pengene til London mens Easington sitter igjen med terrorfrykt og lite annet, sier Angela og Andrew Usher til NTB. Ekteparet har bodd i Easington i årevis, og har bare fem minutters gange til gassterminalen.

– Selv er vi positive til det meste, til og med til vindmøllene som er bygd like i nærheten. Vi har hatt stor aktivitet her i byggeperioden, og noen arbeidsplasser blir det igjen etterpå også. Dessuten skjer det noe her. Easington er fortsatt et fint sted å bo, sier de to. Begge hadde møtt opp under åpningsseremonien i Easington sentrum lørdag, der også det nye samfunnshuset er bygd.