ØRJAN BRATTETVEIT

— EU bør moderere sin arroganse, sa Fidel Castro i en time lang tale natt til søndag norsk tid. Han viste til forslag fra Spania og Italia om at EU skal isolere Cuba på grunn av brudd på menneskerettigheter. Fidel fnyser av den nye EU-politikken, og kaller det et barnslig forslag fra den fascistiske statsministeren i Spania Jose Aznar.

I talen takket han også nei til humanitær hjelp fra EU.

— Den cubanske regjeringen avslår ut ifra en grunnleggende følelse av verdighet all humanitær hjelp, eller gjenstående bistand, som eventuelt vil bli tilbudt fra regjeringene i Den europeiske union. Vårt land vil kun akseptere hjelp, uansett hvor beskjeden den er, fra lokale og regionale grupper, ikke-statlige organisasjoner og solidaritetsbevegelser, som ikke stiller noen politiske betingelser, sa Castro.

Talen holdt Fidel ved den tidligere militærleiren Moncada han ledet angrepet mot for et halvt hundreår siden. I dag er Moncada barneskole. Og El Comandante benyttet anledningen til å fremheve revolusjonens triumfer som helse og skolevesenet representerer.

26. juli markeres hvert år. I år var mot normalt ingen diplomater fra EU-land invitert, heller ikke Norge og en del andre land som følger EU-linjen.

Startskudd

Advokaten Fidel Castro var for cubanere flest en heller ukjent mann før han og en gruppe rebeller 26. juli 1953 angrep militærleiren Moncada i Santiago de Cuba. Angrepet gikk ikke spesielt bra. En rekke av Castros menn ble drept, de andre ble arrestert. Fidel Castro ble dømt til 15 års fengsel, men etter sterkt press fra massene ble han satt fri etter få år.

Selv om de unge rebellene mislyktes i angrepet på militærleiren, var det startskuddet for revolusjonen som seiret fem år senere.

I dag er 26 juli som nasjonaldag å regne for Cuba. I år er også dagen før og etter offentlig festdag, og dagen har en stor symbolverdi for de cubanske myndighetene. I Santiago de Cuba, helt øst i landet, holdes det også karneval i disse dager.

Salsa

64-årige Rafaela Salmon danser salsa med det cubanske flagget i hånden. Det er fest i nabolagskomiteen der hun bor. Her fester folk i alle aldre at det er 50 år siden Moncada-festningen ble angrepet. Og de fester til langt på natt.

— Her fester vi for å markere denne historiske dagen, men vi fester også for Fidel og fremtiden, roper Rafaela til Bergens Tidende mens hun vrikker seg til karibiske salsarytmer i tropenatten.

— Angrepet på Moncada gjorde noe med meg, og mange andre. Jeg ble revolusjonær. Fidel gav oss håp om at det skulle bli forandringer i landet vårt. Siden den gang har jeg støttet revolusjonen og Fidel, sier den 64-årige damen.

Etter Fidel

Rafaela danser videre når hun får spørsmålet hele verden har interesse av: - Hva skjer etter Fidel Castros dager?

— Jeg håper Fidel lever lenge enda, sier den revolusjonære dansende damen. Så legger hun til at når El Comandante en gang går bort, tror hun revolusjonen fortsetter til beste for det cubanske folk.

Men ikke alle cubanerne er enige med henne i dette. I følge internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner er situasjonen for menneskerettigheter i landet verre enn på over tjue år. I vår ble 75 dissidenter dømt til mellom 6 og 28 års fengsel angivelig for å konspirere for USA.

Fidel Castro fyller 77 år 13. august, og det går stadig rykter om at helsen hans ikke er på topp. En gang må selv El Comandante gi tapt, selv om han natt til søndag norsk tid virket i god form.

Ett parti

Det cubanske kommunistpartiet er det eneste godkjente partiet i landet. Men det finnes en rekke små, og for folk flest helt ukjente politiske partier, til høyre for regjeringen. Flere opposisjonelle figurerer i internasjonal presse, som Elizardo Sanchez og Oswaldo Paya. Men selv om de begge har ambisjoner om å fjerne Fidel Castro fra makten, har de ingen posisjon blant cubanere flest.

— Raul, svarer Fidel Castro når han får spørsmål om hvem som kommer til å ta over etter ham. Raul Castro er Fidels fem år yngre bror. Svaret fra Fidel Castro er nok mer av taktiske grunner enn faktisk politikk. Det er stadig flere som mener legeutdannede visepresidenten Carlos Lage seiler opp som den klareste arvtakeren etter Fidel Castro. Lage, som er i begynnelsen av 50 årene, regnes for å være arkitekten bak den økonomiske omleggingen på Cuba de siste årene.