— De siste par ukene har vært spesielle og de siste fire dagene har det vært mye hjemmetid. Jeg har prøvd å være litt forsiktig. Onsdag var det feiring. Gatene eksploderte i fyrverkeri, jubel og musikk, sier Mari Norbakk.

Hun skriver master i antropologi ved Universitetet i Bergen og har hatt feltarbeid i Kairo siden januar. Da president Mohammed Mursi ble avsatt onsdag, kom en egyptisk venn hjem til henne. Han mente hun måtte være med ut i gatene og se.

— Vi kjørte rundt på moped. Det var veldig flott, og god stemning, forteller Norbakk.

Revolusjon nummer to

Studenten bor like ved presidentpalasset. Hun forteller at hun har hatt en spennende utsikt i disse dagene.

— Forrige søndag var det rene 17. mai-stemningen med flagg og musikk og folk. Stemningen har vært veldig god, og folk har vært ganske godt organisert. Jeg har sett mange familier og unge jenter ute med venninnene sine.

Norbakk studerte i Egypt også under opprøret i 2011. Hun var mer nervøs den gangen.

— Da var byen mer nedstengt, for det skjedde mer på dagtid. Nå er folk på jobb på dagen og butikkene og kafeene åpne, og så protesterer de etter klokken fire til midnatt. jeg har ikke vært nervøs i det hele tatt.

Egyptiske medier har stort sett jublet over avsettelsen av den folkevalgte presidenten.

Norbakk forteller at egypterne er opptatt av at protestene er noe de gjør for seg selv og at de ikke trenger å lære dette av noen. Onsdag var det feiring, torsdag var det tilbake til normalen.

Tror på demokrati

— Vi vet jo ikke hvordan Det muslimske brorskapet kommer til å reagere. Enkelte er nervøse for at de vil gå i konfrontasjon enten med hæren eller opposisjonen. De ønsker heller ikke et diktatur styrt av militæret. Nå venter folk for å se hva som skjer de neste ukene, sier hun.

Likevel stoler de fleste av hennes egyptiske venner på at militæret vil gi fra seg makten.

— Mange er irriterte for at vestlige medier kaller det for et kupp. De mener det er revolusjon og direkte demokrati, sier hun og fortsetter:

— Det er viktig å få frem at alt ikke er så galt som det virker som. Norske medier har hatt et litt tungt fokus på volden. Med så mange i gatene, har det vært ganske minimalt. Folk er fornøyde.