Politiet greide etter hvert å stanse plyndringen, og minst 30 personer ble arrestert. Men argentinske politikere frykter en ny bølge av sosial uro, lik den som utløste president Fernando de la Ruas fall i desember i fjor.

I et fattigstrøk utenfor sentrum av Buenos Aires brøt rundt 100 mennesker seg inn i en slakterforretning og stakk av med rundt to tonn kjøtt. I byen Tucuman nord i landet grep politiet inn og hindret mer enn 100 fattige i å kapre en lastebil full av mel.

Pesoen faller

Kursen på argentinske pesos har falt som en stein siden nyttår, og dette har ført til rask prisstigning, ikke minst på matvarer. Mer enn halvparten av Argentinas befolkning på 37 millioner mennesker, lever under den offisielle fattigdomsgrensen.

Argentina strever med å komme seg ut av en fire år lang økonomisk krise, som blant annet gjør at landet ikke greier å betjene sin gjeld. President Eduardo Duhaldes regjering forsøker å presse igjennom reformer, og dermed sikre argentinerne ny utenlandsk bistand.

Krisen har ført til en voldsom vekst i arbeidsledigheten i Argentina, der 22 prosent av den arbeidsføre befolkningen nå står uten jobb. I desember i fjor brøt det ut så alvorlige opptøyer blant pengelense argentinere at regjeringen måtte innføre unntakstilstand.

Fortsatt uro

Det politiske kaoset førte til at de la Rua abdiserte, tre overgangspresidenter kom og gikk, og den sosiale uroen fortsatte før Duhalde tok over og begynte sitt reformarbeid. Utenlandske investorer og finansinstitusjoner er fortsatt svært skeptiske til utviklingen i Argentina.

En talsmann for det internasjonale pengefondet IMF sa skjærtorsdag at fondet neppe vil bli enig med Argentina om et nytt låneprogram, før fondet og Verdensbanken har holdt vårmøte 20. og 21. april. Talsmannen trodde ikke på kunstgrep for å redde pesoen.

Argentinas valuta var inntil januar i år koblet til amerikanske dollar med pari kurs, det vil si at én peso var verdt én dollar. IMFs talsmann Thomas Dawson sa at fortsatt flytende kurs på pesoen ser ut til å være den beste løsningen i dagens situasjon.

(NTB)