Nær 100 kom seg inn og muligheten er stor for at de oppnår sin drøm om å bli videresendt til det spanske fastlandet. Der venter imidlertid en svært uviss skjebne.

De som klarte å ta seg over grensen gjorde det på et sted hvor høyden på gjerdene ennå ikke er blitt doblet til seks meter. Resten ble presset tilbake av politiet som skjøt med gummibelagte metallkuler for å få kontroll over situasjonen. Én politimann ble skadd og en politibil ble veltet.

Leger i Melilla behandlet en rekke personer for kuttskader etter at de klatret over piggtrådgjerdene ved grensa. Mange av innvandrerne stilte seg opp utenfor politistasjonen i håp om ikke å bli sendt tilbake til Marokko dersom de ble registrert av politiet.

Minst åtte mennesker er den siste tiden blitt drept i forsøkene på å ta seg inn i Melilla og Ceuta. Ceuta er en annen spansk enklave som ligger lenger vest langs den marokkanske kysten. Innvandrerne sier de ikke har noe å tape på å satse livet for å komme seg over grensa.

– Har ingenting

– Vi er ikke redde fordi i Afrika har vi ingenting. Vi tenker bare på at vi er på vei til Spania, sier Keta, en 24 år gammel mann fra Mali som var en av dem som kom seg over grensa onsdag.

– Når du er ved grensa og du ser vaktene med de gummibelagte kulene, ser du bare på bakken. Jeg var så redd, forteller Fagella Berte, også han fra Mali.

De to er blant 1.700 afrikanere som er innlosjert i Røde Kors-leiren i Melilla. Mottaket er laget for 500 mennesker, men huser altså over det tredobbelte. Rundt 100 afrikanere sover nå på gata i den vesle biten av Spania som ligger øst langs nordkysten av Marokko.

For noen var onsdagens forsøk deres tredje eller fjerde. En ivoriansk mann, som reiste fra Elfenbenskysten i 2003, har siden blitt tatt av marokkanske myndigheter fire ganger i det han forsøkte å ta seg over grensa til Melilla. De dumpet ham ved grensa til Algerie. Derfra har han fire ganger gått til fots den fem dager lange turen tilbake til skogene som ligger i grenseområdene i Marokko. Her oppholder det seg hundrevis av mennesker som venter årevis på å lykkes i å krysse grensa.

Drømmen om Europa

De fleste afrikanerne kommer fra land sør for Sahara. De ønsker å komme seg til Spania som innvandrere. Når de først kommer seg over piggtrådgjerdene rundt de spanske enklavene Melilla og Ceuta er muligheten stor for at de blir sendt videre til det spanske fastlandet, som er deres håp og drøm. Spania har ikke tilbakesendingsavtaler med mange land sør for Sahara, noe som forhindrer at innvandrerne blir sendt tilbake til sine hjemland. Framme i Spania venter imidlertid en uviss framtid.

Lørdag kveld ble 56 av innvandrerne som tok seg over grensa til Ceuta forrige uke fløyet til Madrid i et spesialfly, og resten skal ha blitt fløyet til samme destinasjon i mindre grupper i løpet av tirsdagen, opplyste en talsmann for myndighetene forrige uke.

Mandag forsøkte 700 personer å ta seg inn i Melilla, og vel halvparten av dem lyktes. Også forrige uke lyktes flere hundre afrikanere i å ta seg inn i Melilla. Over 12.000 personer har deltatt i organiserte forsøk på å storme grensene rundt Melilla så langt i år.

Spanske myndigheter planlegger å bygge et tredje gjerde rundt de to enklavene, som allerede er omkranset av et dobbelt piggtrådgjerde.