Valgdagsmålinger ga Fatah mellom 42 og 46 prosent av stemmene, mens Hamas fikk fra 35 til 40 prosent.

Alle advarer imidlertid mot å feste altfor stor lit til tallene, både som følge av et komplisert valgsystem og fordi feilmarginen regnes som høy.

Opptellingen av stemmene er knapt startet, og resultatene ventes først torsdag.

Stort frammøte

Valgdagsmålingene er langt på vei i samsvar med meningsmålinger før valget, som også viste knepent forsprang for Fatah, men ikke 50 prosent som partiet hadde håpet på.

Rundt 73 prosent av de stemmeberettigede skal ha deltatt i onsdagens valg, som ifølge observatører gikk rolig og ryddig for seg.

I Øst-Jerusalem forsøkte fanatiske jøder å storme to valglokaler, men ble stanset av israelsk politi som pågrep flere.

I Hebron på Vestbredden ble tolv mennesker skadd da tilhengere av Fatah og Hamas støtte sammen, og sør på Gazastripen skjøt palestinsk politi varselskudd for å roe gemyttene ved et valglokale.

Ro og orden

Inne i valglokalene hersket det derimot ro og orden, nøye overvåket av valgfunksjonærer med hvite skyggeluer og et stort antall lokale og internasjonale observatører.

– Dette ser veldig ryddig ut, det virker nesten som om de har vel så god kontroll og orden her som hjemme i Norge, konstaterte Inger Sandberg som overvåket valget for LOs internasjonale avdeling.

Mens valglokalene på Gazastripen og Vestbredden stengte klokken 19 som planlagt, ble åpningstiden forlenget med to timer i Øst-Jerusalem der drøyt 6.000 velgere måtte avgi stemme ved israelske postkontor.

Flertallet glapp

Fatah-tilhengere begynte straks å feire i gatene da de første valgdagsmålingene ble kjent, selv om de fleste innså at flertallet de hadde håpet på glapp.

Den forrige nasjonalforsamlingen ble valgt i 1996, og har siden vært dominert av Fatah som den gang fikk 65 av de 88 plassene.

Nå er antallet representanter utvidet til 132, og Fatahs maktmonopol uansett over.

En prognose fra Bir Zeit-universitetet i Ramallah gir Fatah 63 av de 132 plassene i den nye nasjonalforsamlingen, mens Hamas blir spådd 58 representanter.

Valgekspertene tror neppe dette blir utfallet, og regner med at både Fatah og Hamas må avgi noen av disse plassene til mindre partier og valglister.

FEIRER: Tilhengere av Fatah-bevegelsen feiret i gatene da de første valgdagsmålingene ble kjent onsdag kveld. Målingene ga Fatah mellom 42 og 46 prosent av stemmene, mens Hamas fikk fra 35 til 40 prosent.
SCANPIX