– Vår hensikt er å gripe enhver framtidig mulighet til å diskutere viktige saker med Iran, sa Clinton onsdag.

Hun gjorde det klart at målet står ved lag uansett hvem som går seirende ut av striden om det iranske presidentvalget. Grunnen er ifølge Clinton at både USA og resten av verden vil tjene på dialog med Irans ledere, blant annet om landets omstridte atomprogram.

**Les også:

«Islamske hooligans» sprer frykt**

– Valgfarse Politikere på den amerikanske høresiden er grunnleggende skeptiske til det de oppfatter som en myk linje fra regjeringen og president Barack Obamas side. Senator og tidligere presidentkandidat John McCain ba tidligere denne uken regjeringen om å gå hardt ut mot det han kalte en korrupt og bedragersk valgfarse i Iran.

Hillary Clinton avviser kritikken, og sammenligner Iran-spørsmålet med forholdet mellom USA og Sovjetunionen under den kalde krigen.

– Vi sluttet aldri å forhandle med det tidligere Sovjetunionen. De invaderte land. De forårsaket uro. Men vi visste vi hadde en mulighet til å lære mer, til å diskutere og kanskje oppnå bedre forståelse enn vi ville hatt uten denne typen kontakt.

Obama forsiktig President Barack Obama har så langt vært forsiktige i sine uttalelser om konflikten i Iran, og han har ikke beskyldt myndighetene i landet for valgfusk. Obama har lagt vekt på å ikke gi inntrykk av å blande seg inn i konflikten, for ikke å gi iranske myndigheter et påskudd til å slå ned på dem som ønsker reformer.

Å unngå å gi et slikt inntrykk har likevel vist seg å være lettere sagt enn gjort. Onsdag hevdet den iranske regjeringen at USA og flere andre land blander seg inn i landets indre anliggender. Nøyaktig hva som har forårsaket reaksjonen, er uklart, men det amerikanske overtrampet beskrives som «uakseptabelt».

Twitter Ett amerikansk utspill som lot til å avvike fra Obamas nøytralitetslinje, var da Hillary Clintons departement forsøkte å hindre en stans i internettjenesten Twitter samtidig som det pågikk demonstrasjoner i Teheran. Begrunnelsen var at mange iranske demonstranter bruker Twitter til å kommunisere med hverandre og omverdenen.

Clinton forsvarte onsdag beslutningen om å ta direkte kontakt med internettselskapet.

– Å holde den kommunikasjonslinjen åpen, og å gi folk muligheten til å dele informasjon, er et viktig uttrykk for retten til å ytre og organisere seg. Spesielt på et tidspunkt da det ikke var mange andre informasjonskilder, sa utenriksministeren.

Sørgemarkering De iranske demonstrantene marsjerte onsdag tause gjennom Teherans gater, ifølge én av dem så kulene fra sikkerhetsstyrker og militsgrupper kunne høres bedre. Flere av spillerne på det iranske fotballandslaget hadde på seg grønne bånd i en kamp samme dag, for å markere støtte til presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi.

Artikkelen fortsetter under bildet...

DEMONSTRERER: Tilhengere av Mir Hossein Mousavi fortsatte å demonstrere i gatene i Tehran onsdag. Foto: AP/SCANPIX
AP/SCANPIX

Demonstrantene vil bruke torsdagen til å minnes dem som er blitt drept i den politiske uroen i landet.

«Jeg ber folk om å uttrykke sin solidaritet med ofrenes familier ved å komme sammen i moskeene, eller delta i fredelige demonstrasjoner», skriver Mousavi på sin hjemmeside på internett.

_Les også:

— 141 prosents valgdeltakelse_

Ifølge statlige iranske medier er minst sju mennesker drept i sammenstøtene de siste dagene. Det går rykter om at det virkelige dødstallet er høyere, men dette er ikke bekreftet av uavhengige kilder.