KLAUS JUSTSEN

Det hvite hus måtte i helgen innse at første forsøk på å slukke den politiske brannen som presidentens feilaktige påstander om irakiske forsøk på å kjøpe uran har utløst, har mislykkes.

Selv om CIA-sjefen George Tenet har påtatt seg det fulle ansvaret for at påstanden kom med i presidentens tale til nasjonen 28. januar, fastholder ledere av det demokratiske partiet sitt krav om en grundig undersøkelse.

Flere advarsler

Flere observatører fremhever samtidig at CIA nok innrømmer at påstanden om de irakiske forsøkene på å kjøpe uran i Afrika aldri burde ha kommet med i talen, men at det samtidig gjøres klart at det var presidentens egne rådgivere som tok dem med.

Det skjedde til tross for at Det hvite hus hadde fått flere advarsler om at etterretningsrapportene var ytterst tvilsomme og til tross for at utenriksdepartementet hadde advart mot å bruke dem.

Før avslutningen av sin rundreise i Afrika sent i går erklærte president Bush i Abuja at han bestemt har tillit til George Tenet.

«Jeg har tillit til de menn og kvinner som arbeider i CIA, og jeg ser frem til å arbeide sammen med dem når vi vinner denne krigen mot terror,» lød presidentens tillitserklæring til etterretningstjenesten.

Talsmannen Ari Fleischer forsikret at George W. Bush nå er gått videre til neste punkt på dagsordenen. Hans bemerkning om at presidenten betrakter uransaken som avsluttet, oppfattes imidlertid i den amerikanske hovedstaden som uttrykk for urealistisk ønsketenkning.

Synkende popularitet

Presidentens kritikere hevder at han enten bevisst villedet amerikanerne eller overdrev truslene mot USAs sikkerhet i et forsøk på å sikre seg støtte til militæraksjonen mot Irak.

Kritikerne føler seg styrket av de siste meningsmålingene. Halvparten av amerikanerne mener nå at regjeringen med fullt overlegg overdrev bevisene for de irakiske masseødeleggelsesvåpnene.

Ifølge undersøkelsen, gjennomført av tv-selskapet ABC og Washington Post, mener 40 prosent av amerikanerne nå at det ikke var verdt å utkjempe krigen. For to måneder siden hadde bare 27 prosent en så negativ vurdering.

For første gang sier mer en halvdelen at de nesten daglige tapene av menneskeliv i Irak er uakseptable. Syv av ti mener imidlertid at styrkene må bli selv om tapene fortsetter.

Den mer negative holdningen til militæraksjonen slår for alvor igjennom på vurderingen av president Bush. 59 prosent sier nå at han gjør en god jobb. Det er stadig en relativ høy popularitet, men et dramatisk fall i løpet av den siste måneden.

Tenet tar støyten

Bare timer etter at president Bush og hans sikkerhetspolitiske rådgiver Condoleezza Rice hadde gitt CIA ansvaret for at påstandene kom med i den viktige talen, fastslo George Tenet at han var ansvarlig. Presidenten hadde ikke hatt grunn til å tro at påstanden ikke var korrekt.

Erklæringen hadde imidlertid vært under utarbeidelse i to døgn, hvilket bekrefter regjeringens håp om at den med en rask manøver kunne hindre at den politiske stormen utvikler seg til en orkan.

Høytstående kilder hevdet i går at George Tenet neppe blir bedt om å tre tilbake. Han hadde nå gjort sin plikt som lojal embetsmann, og presidenten ville bare svekke seg selv hvis det ble tydelig at CIA-sjefen skulle brukes som syndebukk.

GEORGE TENET.