Antall angrep på hjelpearbeidere har økt betydelig de siste årene, og i fjor ble flere hjelpearbeidere enn FN-soldater drept i tjeneste. Onsdag ble den nye FN-dagen for nødhjelp og humanitær bistand markert.

Den nye dagen skal ære minnet til alle dem som har blitt skadet eller drept på oppdrag for å hjelpe andre i nød, ifølge Kari Solholm, generalsekretær i FN-sambandet.

– Bare i fjor ble 260 hjelpearbeidere drept, kidnappet eller alvorlig såret. Det er det høyeste tallet som noen gang er registrert, og viser behovet for denne nye FN-dagen. Hjelpearbeidere må kunne få gjøre jobben sin uten å sette sitt eget liv i fare, sier Solholm.

Under onsdagens voldsomme bombeangrep i Bagdad i Irak landet en granat rett utenfor et FN-bygg. Det er ennå ikke kjent om FN-medarbeidere ble drept eller såret. Men to FN-ansatte var blant de sju drepte i tirsdagens selvmordsangrep i Kabul i Afghanistan.

Den nye FN-dagen vil også gi ekstra oppmerksomhet til situasjoner og mennesker som trenger humanitær hjelp. 19. august er valgt som dato fordi det var på denne dagen i 2003 FNs hovedkvarter i Bagdad ble bombet. 22 FN-ansatte mistet livet i bombeattentatet, deriblant FNs spesialutsending i Irak, Sergio Vieira de Mello.