RAGNHILD KJETLAND

Byen som vanligvis blant annet bare tiltrekker seg velstående finansfolk trakk i går over en million ravere, punkere og exhibisjonister fra fjerntliggende strøk som Japan, Australia, Sør-Afrika, Brazil og USA til årets Street Parade.

Det som skiller denne gateparaden fra andre er organisasjonen Streetwork. De vil med sosialdepartementets velsignelse gi veiledning i substans-bruk under paradehelgen. I tillegg vil de foreta testing av narkotika for de som ønsker det.

Tester stoff

I samarbeid med Bern regionsapotek kan de teste opptil tjue forskjellige stoffer, deriblant kokain, ecstacy, amfetamin, speed og ketamin. Finner de ukjente stoffer i det de tester blir det beslaglagt. Streetwork gir også ut informasjonkort om stoffer, og forteller om dets egenskaper, risiko knyttet til bruk og langtidsvirkning.

Donald Ganci, leder av Streetwork, sier til Bergens Tidende at det viktigste budskapet er å ikke bruke flere stoff samtidig, noe som forårsaker de fleste dødsfallene.

— Vi maner til moderasjon og at de ikke blander med andre stoffer, deriblant alkohol og cannabis, noe som kan være livsfarlig.Vi gir også råd om hvor mye man bør drikke og hvor ofte man bør spise for ikke å kollapse.

Stor pågang

Standen til Streetwork er sentralt plassert på paraderuten og de har en stor flokk ravere som står i kø for å få informasjon.

— Vi har hatt ganske stor pågang fra både unge og gamle som kommer for å få vite litt om de ulike stoffene. Den eldste var en eldre dame som hadde tatt turen til paraden for tredje gang, og som gjerne ville vite hvor farlig det var for noen i hennes alder å ta ecstacy, forteller David, en av Streetworks medarbeidere på standen.

— Til henne sa vi at det selvsagt ikke anbefales i noen tilfeller, men at hun måtte vurdere det selv ut i fra sin generelle helsetilstand.

— Streetwork har godt samarbeid med politiet. For at brukere skal føle seg trygge har vi avtale om at politiet ikke kan foreta razzia der vi er, eller utspørring av folk som har vært hos oss, forteller Ganci.

Godt rykte

Street Parade har siden det ble startet med skarve 2000 deltagere i 1992 hatt godt rykte på seg, og har hatt få ulykker i forbindelse med dop. Politisjef for transport og sirkulasjon, Jegerlehner, forteller at det sjelden skjer noe av betydning under paraden. Han beskriver det som en svært fredelig demonstrasjon, der folk bare har det kjekt.

Han er selvsagt klar over at det blir brukt narkotika under paraden, men sier det ville skapt mye mer kaos og potensielt farlige situasjoner om de skulle foretatt razzia og arrestasjoner.

Årets Street Parade startet ikke offisielt før klokka tre på ettermiddagen, men allerede klokka ett var det over en halv million ravere samlet på de syv dansegulvene langs paraden. DJer fra over femten land stod for oppvarmingen før selve paraden. Paraden bestod av 33 såkalte Love Mobiles med tusenvis av ravere fra hele Europa. I løpet av syv timer skulle de kjøre den 2,4 km lange ruten.

Varmt

Pressetalsmann Stefan Epli var litt bekymret da BT snakket med han sent i går.

— I tretti varmegrader vil det helt sikkert være tilfeller av overoppheting og dehydrering, men vi håper dusjene og vannstasjonene vi har satt ut vil bli brukt mye.

FESTSTEMTE: Kledd som djevler, engler, solsikker, soldater eller nesten uten klær danset deltakerne i gatene og på 32 såkalte kjærlighetsbiler til dunkene teknorytmer i den sveitsiske byen Zürich i går.<p/>FOTO: REUTER
DRISTIG: Det er mange kostymer å se i paraden, i alle farger og størrelser, og ifølge arrangørene var årets kostymer dristigere enn tidligere.<p/> FOTO: REUTER
MEST MULIG HUD: Arrangørene av årets parade hadde på forhånd bedt deltakerne om å vise mest mulig hud.<p/> FOTO: REUTER
OVER EN MILLION: Over én million feststemte mennesker deltok lørdag i årets gateparade i Zürich.<p/>FOTO: REUTER