«Nei, nei, nei!»

Ordene kommer trett, men bestemt. Det er de mest benyttede ordene i dr. Franz Cutkas ordforråd siden han for fem måneder siden fikk ansvar for å koordinere pressens adgang til den mest sensasjonelle rettssaken i Østerrikes historie siden krigen – saken mot Josef Fritzl fra Amstetten.

Mediebegivenhet

Journalister fra hele verden har reist til den lille byen vest for Wien for å få et glimt av mannen som holdt datteren fanget i kjelleren i 24 år, voldtok henne og fikk syv barn med henne. Landretten i Sct. Pölten står overfor rene styrkeprøven når rettssaken mot Josef Fritzl starter mandag. Selv om domstolen tar i bruk det største lokalet, er det ikke plass til mer enn 98 til-hørere. Resten – flere hundre – vil bokstavelig talt måtte følge rettssaken fra gaten.

– Nei, det er ikke flere plasser i rettssalen!

– Nei, det er ikke lov å fotografere under rettssaken.

– Nei, det er ikke gitt tillatelse til å intervjue tiltalte.

Det siste nei blir fulgt av hoderisting før røret blir lagt på. En østerriksk avis kunne fortelle at en britisk TV-stasjon hadde betalt et millionbeløp for et intervju med Josef Fritzl. Pengene skulle gå til datteren og barna.

– Jeg har ikke gitt tillatelse til det intervjuet, og gjør det heller ikke, sier Franz Cutka og tar dermed livet av den siste avisanden.

Saken fortsetter under videoklippet.

Det er penger i pressen

I Sct. Pölten og omegn er det ikke mulig å oppdrive hotellrom, og mange av lokalbefolkningen tjener gode penger på å leie ut ledige rom til journalister som kommer fra hele verden. Restauratører og vertshuseiere har også rustet opp. De holder kjøkkenpersonalet lenger på jobb og har laget ekstra menyer på engelsk.

En oppfinnsom restauratør, som tidligere har gjort seg bemerket ved å tilby «viril prestegulasj», da det hadde vært stor medieoppmerksomhet om en sex-skandale på et presteseminar i nærheten, vil nå forsøke seg med en «Fritzl-schnitzel».

Dommeren kan stenge dørene

Ideen om å føre saken i en sportshall, slik at det kunne bli plass til flere tilhørere, blir avvist av dr. Cutka, som er visepresident for landretten. En stor del av prosessen vil nemlig likevel komme til å foregå for lukkede dører, så selv mediene som har sikret seg plass i salen, vil ikke få adgang til å følge hele prosessen.

– Ifølge den østerrikske rettslovens paragraf 229, forklarer Cutka, kan offentligheten bli stengt ute fra å overvære utsagn om den tiltaltes, ofrenes, vitnenes eller tredjemanns personlige liv eller hemmeligheter. Bare selve domsavsigelsen skal gjøres offentlig tilgjengelig.

Alt avhenger av den kvinnelige dommeren i saken. Hun avgjør i enhver henseende omfanget av offentlighetens deltakelse.

Foreløpig ser det ut til at i hvert fall aktors og forsvarerens innledende prosedyrer vil være tilgjengelige for offentligheten. Saken starter mandag og det er ventet domsavsigelse fredag. Om tilhørerbenkene vil bli ryddet på et tidspunkt hver dag, er ennå helt uvisst.

Men hva som enn kommer til å skje, blir rettens personale, politiet og den lille byens innbyggere satt på en hard prøve når de flere hundre journalistene vil forsøke å få hjem sin egen historie. På en parkeringsplass i nærheten av rettsbygningen er det opprettet et pressetelt og en pølsebod, så en enkel forpleining kan finne sted. Her vil dr. Cutka hver dag kl. 16 holde en pressekonferanse.

Ofrene holdes borte

Ingen av Josef Fritzls ofre, datteren eller hans barn med henne, vil overvære rettssaken. Alle unntatt datteren Elisabeth har nektet å uttale seg. 42-årige Elisabeth vil heller ikke opptre i rettssaken. Hennes utsagn er blitt tatt opp på forhånd og fyller ca. elleve timer på en DVD som i løpet av prosessen vil bli avspilt for juryen.

Hovedpersonen, Josef Fritzl, har sittet i varetekt siden april 2008. Når han blir fremstilt, vil en mengde fengselsbetjenter, politifolk og ansatte i et privat vaktfirma sørge for sikkerheten rundt saken i og utenfor rettsbygningen.

Tiltalen

Tiltalen mot Josef Fritzl lyder på drap, fordi han i mai 1996 lot sin nyfødte sønn, som led av åndenød, dø i kjelleren. Slavehandel, fordi han har «brakt datteren i et slaveliknende forhold». Voldtekt i utallige tilfeller. Dessuten: frihetsberøvelse, grov tvangsbruk og incest.

Aktor vil kreve at Fritzl blir fengslet og anbrakt på en anstalt for sinnssyke forbrytere. Ifølge forsvareren vil Fritzl erkjenne seg skyldig i de fleste tiltalepunktene, men drapsanklagen vil han benekte.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

HER SKAL DET SKJE: Dette er retssalen hvor Josef Fritzl skal få sin dom. Visepresident ved somstolen i St. Poelten, dr. Franz Cutka, viser frem rettssalen.
HERWIG PRAMMER
TILTALTE: Josef Fritzl.
HO
I FOKUS FOR VERDENSPRESSEN: Rettssalen i St. Poelten.
HERWIG PRAMMER