KJETIL KOLSRUD

Alt tyder på at den 13 år gamle norske jenta Shila Bigdely ble voldtatt før drapet fredag. Bigdely var på vei til skolebussen fra boligen i fredelige Playa Flamenca da en eller flere personer overfalt henne og slepte henne inn bak et gammelt skur.

Åstedet for handlingen, som har skapt voldsomme følelser i lokalbefolkningen, ligger bare 150 meter fra leiligheten der hun bodde. Den drepte jentas far, Fary Bigdely, forteller at han alltid pleide å følge sin datter til skolebussen. Men ikke akkurat denne dagen.

— Det ble så travelt denne morgenen, så jeg måtte bare be henne løpe. Familien Bigdely flyttet til Spania i fjor sommer, eter 20 år i Norge. Faren til den drepte planlegger å åpne en restaurant i Playa Flamenca. Faren er opprinnelig ra Irak, moren fra Malaysia.

Undersøker sofa

Når nordmenn blir drept i utlandet, pleier normalt Kripos å bli kontaktet. Aftenposten får imidlertid opplyst at spansk politi ikke har rettet noen henvendelse til Kripos i denne saken.

Mens Kripos normalt bruker lang tid på å finkjemme hver millimeter av et åsted, avsluttet spansk politi arbeidet på åstedet bare fire timer etter at liket var funnet fredag. Domstolen i Orihuela besluttet i helgen at funnene skal holdes hemmelig.

En teori er imidlertid at en gammel sofa som befant seg på åstedet, kan ha vært stedet der jenta ble drept. Sofaen ble fraktet vekk av spansk politi fredag. Funnstedet er et ruskete kratt, preget av tomflasker, søppel og gamle bygningsmaterialer.

Shila Bigdely ble funnet naken nedentil, og ifølge vitner skal hun ha hatt et tøystykke rundt halsen. Spanske medier melder at liket var preget av skader som er forenlige med en svært brutal voldtekt. Verken dødsårsak eller den endelige konklusjonen på om det dreier seg om en seksualforbrytelse, er så langt frigitt av spansk politi.

Liket ble obdusert av rettsmedisinere i San Miguel de Salinas lørdag, og er nå fraktet til likhuset i Torrevieja. Hvorvidt begravelsen vil finne sted i Norge eller Spania, er ennå ikke avklart.

Krisemøte

Drapet på Shila Bigdely kom bare ett døgn etter at en britisk kvinne ble overfalt og voldtatt av fire menn med arabisk utseende, i det samme området. Kvinnen ble holdt fanget i en forlatt bygning i tre timer, og voldtatt gjentatte ganger.

Ifølge spansk politi er det foreløpig ingenting som tyder på at det er noen sammenheng mellom de to hendelsene, men i helgen innkalte likevel fylkesordføreren i Orihuela til et krisemøte om sikkerheten i området. Orihuela-regionen har i flere år vært sterkt preget av kriminalitet begått av illegale immigranter fra Nord-Afrika, og de lokale myndighetene ønsker mer politi i området.

Det lokale politiet er allerede blitt kraftig oppgradert de siste årene, blant annet gjennom flere lokale kontorer av det halvmilitære politistyrken Guardia Civil. Nordmenn forteller at tjenestemenn fra Guardia Civil det siste året har opptrådt svært brutalt overfor de ulovlige immigrantene. Nylig ble en klokkeselgende marokkaner banket opp på åpen gate, foran øynene på sjokkerte beboere.

DREPT: Alt tyder på at den 13 år gamle norske jenta Shila Bigdelys ble voldtatt får drapet fredag.
MINNESTED: Drapet fant sted bak skuret i bakgrunnen. Foran muren har folk de siste dagene tent lys og lagt ned blomster til minne om 13-åringen.<p/>FOTO: OLAV URDAHL