Men faren for spredning av atomvåpen er stor dersom Iran fortsetter sin nåværende politikk, heter det i et brev fra Tysklands, Frankrikes og Storbritannias utenriksministere og EUs sikkerhetspolitiske koordinator Javier Solana.

EU ønsker at lederen for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), Mohamed ElBaradei, først leverer en rapport om Irans atomprogram til IAEAs styre, ifølge diplomatiske kilder. Deretter skal det eventuelt fremmes en resolusjon i Sikkerhetsrådet.

IAEA-resolusjon

Tidligere i uka ba EU om at det øyeblikkelig skulle fremmes et resolusjonsforslag mot Iran.

Men minst 12 av medlemslandene i IAEAs styre, som består av 35 land, går imot forslaget. I spissen for disse landene står tungvekterne Russland og Kina. EU har derfor besluttet foreløpig å droppe resolusjonsforslaget.

Og Russland avviste torsdag en kompromisstekst som er sirkulert blant medlemsstatene med begrunnelsen at teksten er for kritisk til Iran.

– Dette er et fly som ikke kan ta av, sa Russlands ambassadør Grigorij Berdennikov.

EU mener det tjener saken bedre hvis man får en enstemmig resolusjon fra IAEA-styret, som denne uka holder styremøte i Wien.

Dialog viktig

Talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, Qin Gang, mener at man må gi dialogen enda en sjanse.

– Kina mener at det viktigste nå er å gjenoppta samtalene mellom EU og Iran.

Men EUs utenriksministere understreker at utsettelsen av et resolusjonsforslag ikke betyr at Iran er «hektet av kroken».

I et brev offentliggjort i avisa Wall Street Journal, fastslår utenriksministrene fra Frankrike, Tyskland, Storbritannia og EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana at Iran ikke har vist noen tegn på fleksibilitet til tross for en rekke tilbud om samarbeid fra EUs side.

Stor fare

– Faren for spredning av atomvåpen er svært stor hvis Iran fortsetter sin nåværende politikk. Vi håper at alle medlemmene av det internasjonale samfunnet vil stå samlet i denne saken. Søkelyset er nå på IAEAs styre og deres svar, het det i brevet.

En diplomat fra et av de tre store EU-landene insisterer på at trioen ikke har gått tilbake på sitt standpunkt, men at de bare forsøker å få flertall i IAEA-styret.

– Vi søker et resultat som kan bevare et samlet styret, uttalte diplomaten til Reuters.