Da Rahmi Sahindal ble dømt til livsvarig fengsel av tingretten i Uppsala, var dette mye på grunn av at Fadimes lillesøster vitnet imot faren. Den gang ville ikke moren vitne. Men nå vil hun, ifølge advokat Johan Åkermark, som forsvarer Fadimes far. Når ankesaken starter i Uppsala onsdag, vil moren vitne om at det ikke var faren som avfyrte de dødbringende skuddene, mener han.

Dermed blir presset enormt på Fadimes lillesøster. Ifølge hennes forklaring var det nemlig faren som skjøt, mens både mor og søstre var til stede, i Uppsala den 21. januar i år.

I rettssaken for tingretten tilsto faren drapet som er blitt omtalt som et æresdrap i Sverige. Overraskende trakk han denne tilståelsen for bare få uker siden, noe som medførte at saken må opp til ankebehandling for Svea lagmannsrett.

Æresdrap

Drapet på Fadime Sahindal ga sjokkbølger over hele Skandinavia. 26 år gamle svensk-kurdiske Fadime Sahindal ble skutt og drept av sin egen far i familiens leilighet i Uppsala 21. januar i år.

Fadimes eneste forbrytelse var at hun ble forelsket i en svensk gutt. Det var mer enn faren kunne bære, ifølge tiltalen. Først brøt Fadime Sahindal tvert med familien fordi konflikten ikke kunne løses da hun valgte kjærligheten til sin svenske kjæreste. Deretter ble hun truet av faren og sto fram på svensk TV og fortalte om truslene.

Så skjedde det Fadime Sahindal, ifølge vennene, mest av alt fryktet. Faren skjøt henne rett i ansiktet, ifølge sin egen forklaring fra tingretten. Skuddene var dødbringende.

Henrettelse

I dommen fra tingretten i Uppsala ble drapet karakterisert som intet annet enn en ren henrettelse. Provokasjonen faren forklarte at han følte fra datteren, ble på ingen måte ansett som noen formildende omstendighet. Derimot mente domstolen at det var skjerpende at faren på denne måten skjøt sin egen nære slektning, og det attpåtil foran øynene på Fadime Sahindals mor og to av søstrene.

Men nå nekter altså Fadimes mor for at hun så at faren skjøt datteren. Forklaringen fra Fadimes lillesøster fikk avgjørende betydning for at faren ble dømt.

Press fra slektninger

Ifølge dommen fra tingretten ga søsteren et svært troverdig bilde av det som skjedde i leiligheten 21. januar. I dommen heter det videre at søsteren, til tross for press fra nære slektninger, har vist et sterkt ønske om å fortelle om Fadimes død og om bakgrunnen for hendelsen.

Aktor i saken, Elin Blank, finner det overraskende at Rahmi Sahindal plutselig har trukket sin tilståelse.

— Jeg vet ikke hvordan han skal forklare at han først tilstår for så å trekke tilståelsen, sier hun.

Da Fadime Sahindal ble gravlagt fra Uppsala domkirke, deltok kronprinsesse Victoria i seremonien, det samme gjorde blant andre den svenske integrasjonsminister Mona Sahlin.

(NTB)