Økende flytrafikk er en sterkt medvirkende årsak, advarer Verdens helseorganisasjon WHO.

Flyselskapene frakter nå rundt 2,1 milliarder passasjerer hvert år. Dette øker risikoen for en ny verdensomspennende epidemi av sykdommer som aids, ebola eller sars, het det i WHOs årsrapport som ble lagt fram i Geneve torsdag.

— Det ville være ytterst naivt og gi en falsk følelse av trygghet å gå ut fra at det ikke vil komme en ny sykdom av denne typen, heter det i WHO-rapporten «En tryggere framtid». For nye sykdommer dukker opp i et tempo man aldri tidligere i historien har opplevd.

Alvorlig

Siden 1970-tallet er det registrert 39 slike nye sykdommer. Bare i løpet av de siste fem årene har WHO registrert mer enn 1.100 epidemier, blant dem alvorlige utbrudd av kolera, poliomyelitt og fugleinfluensa, heter det videre i rapporten.

Andre nye trusler må ventes å dukke opp, samtidig som gamle og velkjente sykdommer som influensa, malaria og tuberkulose opptrer i nye former. Bakterier og virus muterer – endrer form – og blir mer motstandsdyktige mot medisiner.

— En hel verden er sårbar for disse sykdommene, og bedre helsesikkerhet forutsetter global solidaritet. Dette er et felles mål og et felles ansvar, het det i en kunngjøring fra WHOs generaldirektør Margaret Chan torsdag.

Hull

Tidligere i år skapte en amerikansk advokat som skulle være smittet av en spesielt farlig form for tuberkulose oppstyr på begge sider av Atlanteren, som han krysset med fly i begge retninger. Ingen andre ble smittet, men episoden avdekket gapende hull i kontrollsystemene.

Med mer enn to milliarder flyreisende hvert år, kan det lett skje at andre personer med farlige og smittsomme sykdommer kommer seg om bord i fly. Dette bidrar sterkt til risikoen for at det skal bryte ut en ny epidemi, slår WHO fast i rapporten «En tryggere framtid».

Åpen utveksling av kunnskap, teknologi og forsyninger mellom rike og fattige land vil ha avgjørende betydning for kampen mot en helsekatastrofe. Dette er den mest farbare veien framover, fastslår Verdens helseorganisasjon.