Mattilsynet kom over apene i en privat bolig i Fredrikstad, etter å ha fått tips om de uvanlige husdyrene.

— Dette var ikke et typisk sted for eksotiske dyr, forteller Ole-Herman Tronerud, veterinær og seniorinspektør i Mattilsynet.

— Stort sett så er det slanger og øgler vi kommer borti, og de finner vi i mer eller mindre kriminelle miljøer. Men det var ikke tilfelle i denne saken, fortsetter han.

Hadde det bra

De to apene, som er av typen hvitøret silkeape, skal ha hatt det veldig bra i hjemmet sitt i Fredrikstad. De var tillitsfulle og spiste av hånden til folkene fra Mattilsynet da de kom for å beslaglegge dyrene.

Problemet er at det er ulovlig å holde dyr av denne typen. Tronerud tror at dyrene sannsynligvis har kommet fra Danmark, men nå skal de altså til Akvariet i Bergen.

Bra for Akvariet

Kees Ekeli, direktør for Akvariet, er strålende fornøyd med at to nye aper er på vei.

— Vi har en av disse apene fra før, og det er veldig flaks at vi nå får to til. Det betyr at vi får en kjekk og fin bestand, sier han.

Det nye ape-terrariet har blitt bygget i løpet av vinteren, og Ekeli regner med at det står ferdig om to-tre uker. Akkurat i tide til når de to nye krabatene kommer ut av karantene.

Krever kunnskap

Silkeaper er den minste primaten, og det finnes en rekke arter i silkeapeslekten. Den hvitørete silkeapen kjennetegnes ved at den har hvite buster ut av ørene.

— Det er raske, flotte, fine dyr, sier Ekeli, som påpeker at det er ulovlig å holde slike aper som husdyr.

— Det er en hel del problemer med å ha slike dyr, og man må vite hva man holder på med. Apene må stimuleres og få riktig balansert kost, akkurat som mennesker.

Beslaget i Fredikstad er bare det tredje apebeslaget akvariedirektøren har hørt om.

Tidligere denne måneden ble det funnet en leilighet full av slanger, samt en krageagam, i en leilighet i Bergen. I vinter fant politiet 23 slanger i samme hus .

SELSKAPSAPE: Denne hvitørede silkeapen bor allerede på Akvariet. Nå får den selskap av to artsfrender som ble holdt ulovlig i Fredrikstad.
Akvariet