På et møte i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang fredag ble de to landene også enige om å fortsette arbeidet med å gjenforene familier som ble splittet under Koreakrigen.

De neste familiegjenforeningene vil finne sted i begynnelsen av mai. Allerede i slutten av mars skal slektningene opprette kontakt via en videolink.

Leveransene av ris og gjødsel skal skje i faser. Hjelpens omfang vil være på nivå med det som er gitt tidligere, ifølge Sør-Koreas gjenforeningsminister Lee Jae-Joung.

De to landene er teknisk sett fortsatt i krig med hverandre etter at Koreakrigen i 1950-1953 endte med våpenhvile, men ingen fredsavtale.

Avtalen vil trolig bidra til å skape et bedre samarbeidsklima mellom de to landene etter at Nord-Koreas atomtester i fjor skjerpet konflikten på halvøya.

Fredagens møte var det første på høyt diplomatisk nivå siden juli. Da endte samtalene med at den nordkoreanske delegasjonen forlot møtet i raseri.

De to landene er også blitt enige om at avtalen som ble inngått under sekslandssamtalene om Nord-Koreas atomprogram i slutten av januar, skal iverksettes så fort som mulig.

De to landene skal avholde nye samtaler om økonomisk samarbeid og bistand i april.

Kim Jong-Il har grunn til å smile. Sør-Korea vil gjenoppta sendinger av mat og gjødsel til Nord-Korea.
VIKTOR KOROTAYEV