SÆBA BAJOGHLI

Denne skoletimen på Mikolongo Primary School i Chikwawa i Malawi er ikke som andre skoletimer.

— Kan dere gi meg noen eksempler på problemer, spør Masamba med mild stemme.

Ivrige barnehender skyter i været mens de knipser fingrene i retning læreren. «Madam! Madam», roper de mest oppglødde elevene. De vil veldig gjerne svare. En heldig jente fra andre rad får ordet først. Hun reiser seg opp:

— Voldtekt, svarer hun og setter seg igjen.

— Hvis noen stjeler tingene dine, sier nestemann.

En etter en kommer elevene opp med flere eksempler: «Stryke på eksamen.» «Hvis man mister foreldrene.» «Mangel på penger»

Livskunnskap

«Life skills» heter faget, som lærer elever helt ned i første klasse om hiv og aids, graviditet og voldtekt, med vekt på førstnevnte tema. To halvtimer hver uke skal sørge for at den oppvoksende generasjon får mer kunnskap om sykdommer som malaria, hiv og aids, om sex og sine egne rettigheter. I Masambas skoletime får andreklassingene beskjed om å slå opp på side 21 i læreboken. Der er det en tegning av en voksen mann som står ved sengen til ei lita jente, Tina. Han har bare underbukser på.

Lille Tina skjønner ikke hva som foregår, og ser forskrekket ut. Mannen sier at Tina ikke skal rope. Under tegningen står det: Så voldtar mannen Tina.

— Hva blir konsekvensene hvis mannen voldtar henne, spør læreren.

— Hun kan bli gravid, svarer ei jente.

— Hun kan få aids, repliserer en annen.

— Det kan du unngå ved å ikke ha ubeskyttet sex, sier en annen elev.

I Malawi, der 14 prosent av lærerne har dødd av aids, og hvor én million av landets tretten millioner innbyggere har hiv, er slik undervisning livsviktig. Før elevene fortsetter å snakke om symptomer, smittemåter og aidsbehandling, reiser de små kroppene seg opp for å synge en sang om aids. Mens de klapper og beveger på seg synger de i kor: «It's a killer disease. It has killed my father and my mother.»

Elevene utdanner foreldrene

Når andreklassingene har sunget ferdig aids-sangen, setter de seg disiplinert ned igjen, og lærer Olive Masamba fortsetter undervisningen:

— Hva gjør du hvis du er i ferd med å bli voldtatt, spør hun den unge forsamlingen.

Små barnehender skyter energisk opp. Heller ikke her mangler elevene

svar:

— Hyle høyt!

— Jeg ville fortalt det til foreldrene mine.

— Jeg ville rapportere det til politiet.

Når timen er slutt, oppfordrer læreren elevene til å fortelle det de har lært i timen til foreldre og venner. Kanskje kan informasjonen bedre hverdagen til flere.

Foto: RICHARD SAGEN