Valgkommisjonen varslet mandag at Sharif som straffedømt ikke får stille som kandidat til nasjonalforsamlingen ved valget 8. januar. Kommisjonen godkjente en anmodning fra en annen kandidat i samme valgkrets, Khawaja Tahir Zia, om å underkjenne Sharifs kandidatur.

– Nominasjonspapirene hans er blitt avvist på grunn av dommene mot ham, sa valgkommisjonens talsmann Raja Qamaruzaman. – Hvordan kan vi etter dette få et fritt og rettferdig valg, spurte nestleder Syed Zafar Ali Shah i Sharifs parti Pakistans Muslimske Liga-Nawaz ifølge nyhetsbyrået AFP.

«Politisk»

Nawaz Sharif sier selv at dommene mot ham var politisk motiverte. – La dem avvise nominasjonen ti ganger eller hundre ganger, jeg kommer bare til å tjene folket med større kraft og større besluttsomhet, sa den tidligere statsministeren til tilhengere som hadde samlet seg utenfor et hus der han var på besøk i den pakistanske hovedstaden Islamabad.

Sharif er dømt for korrupsjon og flykapring etter blant annet å ha forsøkt å forhindre at et fly med Musharraf, som da var forsvarssjef, fikk lande i Pakistan i oktober 1999. Statsminister Sharif ble like etter avsatt fra statsministerposten i et kupp ledet av daværende forsvarssjef Pervez Musharraf og hæren.

Sharif ble også utestengt fra all politisk virksomhet, og dro i eksil i 2000, men vendte nylig hjem til Pakistan. – Etter åtte år med militært styre er det ikke overraskende at en valgkommisjon som verken er upartisk eller har noen innflytelse, avviser nominasjonspapirene fra lederen for ett av Pakistans største partier, sa Syed Zafar Ali Shah mandag.

Broren

For få dager siden ble Sharifs bror Shahbaz, som tidligere har vært regjeringssjef i den pakistanske provinsen Punjab, nektet å stille som kandidat ved valget i januar. Årsaken er at Shahbaz Sharif mistenkes for å ha gitt ordre om drap på fem terrormistenkte studenter mens han ledet Punjab-regjeringen i 1998.

Sharif skulle mandag ha samtaler med en annen opposisjonsleder og eksstatsminister, Benazir Bhutto, om en felles strategi foran januarvalget. Det var ventet at Sharif ville forsøke å overtale Bhutto til å bli med på en felles boikott av valget.

Nawaz Sharif mener Pervez Musharraf og hans folk vil bruke valgfusk for å sørge for at de beholder makten. Bhutto sa søndag at hun er åpen for forhandlinger, men at en boikott bare vil tjene Musharraf i hans forsøk på å beholde makten.

AVVIST: Nominasjonspapirene til Nawaz Sharif er blitt avvist på grunn av Sharifs tidligere dommer i Pakistan.
PETR JOSEK