Solheims hyllest til Sør-Sudans visepresident Riek Machar og hans støtte til lederen for opprørsgruppen Herrens motstandshær (LRA), opprører Amnesty.

— Dette er helt horribelt, sier Amnestys fungerende generalsekretær John Peder Egenæs til Aftenposten.

— Joseph Kony er ettersøkt av Den internasjonale straffedomstolen, og det Solheim gjør er å undergrave straffedomstolen, sier Egenæs.

Krigsforbryter

Machar inngikk i mai en hestehandel med Kony som er ettersøkt for forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser i Uganda, Sudan og Kongo. Selv avviser Kony anklagene.

— Jeg er uskyldig. Jeg er en frigjøringskriger som kjemper for frihet i Uganda. Jeg er ingen terrorist, sier Kony i et intervju med The Times onsdag.

Som et ledd i avtalen med Machar fikk Kony og hans opprørere matvarer og rundt 130.000 kroner i kontanter.

— Det er beundringsverdig at Machar har tatt så mange initiativ for å roe ned situasjonen i Sudan, sa Solheim til Aftenposten tidligere i uka.

I forrige uke besøkte han selv Sør-Sudan og møtte da Machar.

— Ingen bør klandre Sør-Sudans regjering for at den gjør alt som er mulig for å beskytte egne innbyggere, mener Solheim som ser på støtten til Kony som et fredsstyrkende tiltak.

Forkastelig støtte Amnesty mener pengestøtten til Kony er forkastelig og kan ikke forstå Solheims forsvar av denne.

— Dette må bryte med norsk politikk både i forhold til Nord-Uganda og i forhold til Straffedomstolen. Jeg håper utenriksministeren er av en annen oppfatning enn Solheim, sier Egenæs.

Solheim fastholder at støtten til Kony er uproblematisk, men vil ikke utdype sitt syn på slik støtte til ettersøkte krigsforbrytere.

— Det er ikke noe som vi trenger å mene noe om, sier Solheim til Aftenposten.

Norsk bistand Machar og hans regjering i det selvstyrte Sør-Sudan mottar i år brorparten av de 600 millioner kronene som Norge bevilger i bistand til landet.

Norge er også en stor bistandsgiver til Uganda, der Kony og hans opprørere i en årrekke har drept, voldtatt og bortført sivile.

Et av LRA-opprørernes varemerker har vært å bortføre tusenvis av barn i Nord-Uganda, for deretter å tvinge dem til å bli barnesoldater og sex-slaver.