Terje Rød-Larsens sjokkerte utfall etter sitt besøk i Jenin har ikke vært for hard kost for FNs generalsekretær.

Mens Israels statsminister og andre toppolitikere raser, bruker Kofi Annan anledningen til å skryte av sin spesialutsending.

— Objektiv og profesjonell

— I sine mange års arbeid med konflikten har Rød-Larsen alltid opptrådt med objektivitet, profesjonalitet og medfølelse. Jeg er bekymret over kritikken fra representanter i den israelske regjeringen, sier generalsekretæren i en uttalelse, som Bergens Tidende får opplest på telefon fra USA.

Generalsekretæren mener Rød-Larsen har gjort en god jobb de siste ukene.

— Jeg støtter innsatsen til Rød-Larsen og alt FN-personell i regionen, sier Annan, og legger til at det spesielt gjelder innsatsen de siste, vanskelige ukene.

Sharon vil bryte kontakt

Da er tonen er annen fra Israels statsminister Ariel Sharon, som ifølge israelsk militærradio har gitt beskjed til alle sine ministere om å boikotte Terje Rød-Larsen.

Hardest ut under det ukentlige regjeringsmøte i går gikk den israelske riksadvokaten Elyakim Rubinstein. Han mener Israel bør erklære Rød-Larsen som «persona non grata».

Bakgrunnen er at Rød-Larsen torsdag blant annet uttalte at Israel brukte uberettigede og moralsk forkastelige metoder i sin militæroperasjon i Jenin.

Kommentarene hans har fått den israelske regjeringen til å se rødt.

Rød-Larsen avviser

Flere andre framstående regjeringsmedlemmer kom også med skarp kritikk. Handel- og industriminister Dalia Itzik mener at nordmannen har diskvalifisert seg selv fra jobben, mens forsvarsminister Ben-Eliezer mener Rød-Larsen har akseptert den palestinske posisjonen uten kritikk.

Til israelsk militærradio sier Rød-Larsen at han ikke har beskyldt Israel for massakre.

— Jeg har ikke, og skal ikke, beskylde noen for en massakre. Vi har ikke fått alle fakta fra Jenin, men det jeg så torsdag var virkelig sjokkerende. Ødeleggelsene var massive og stanken overveldende.

- Urimelig kritikk

Utenriksminister Jan Petersen (H) mener kritikken mot Terje Rød-Larsen er fullstendig urimelig.

— Rød-Larsen har gjort hva vi forventer at en høytstående representant fra FN skal gjøre. Han har sagt klart fra hver gang han har ment partene har opptrådt på en uakseptabel måte, sier Petersen i en kommentar.

Han understreker at Rød-Larsen har opptrådt med nøytralitet og integritet.

Lørdag opplyste Israel at selv om de er villige til å godta en granskingskommisjon som skal se på hendelsene i Jenin, vil de ikke at Terje Rød-Larsen skal være med. De ønsker heller ikke at FNs menneskerettighetskommissær Mary Robinson eller at lederen for FNs organisasjon for palestinske flyktninger UNWRA, danske Peter Hansen, skal delta i delegasjonen. Rød-Larsen sier han ikke ønsker å være med i delegasjonen fordi han skal vitne om hvordan hæren hindret humanitær hjelp til leiren. Heller ikke de to andre har noe ønske om å være med i kommisjonen. Som Peter Hansen sier de- Vi har andre presserende oppgaver å ta oss av.

FÅR STØTTE: Terje Rød-Larsen.
Foto: Jan M. Lillebø