Den 57 år gamle sosialdemokraten sikret seg rundt 55 prosent av stemmene, og slo dermed den tidligere offiseren og venstrenasjonalisten Ollanta Humala med klar margin.

— Folket stemte på oss. Velgerne vendte ryggen til Hugo Chavez’ forsøk på å innlemme oss i sin strategi for Latin-Amerika, sa Garcia med adresse til Venezuelas venstrepopulistiske president som regnes som en alliert av Humala.

Land i ruiner Garcia var også president i Peru i årene 1985 til 1990, og etterlot seg et land preget av borgerkrig, menneskerettsbrudd og i økonomisk ruin.

I valgkampen lyktes han likevel med å samle støtte fra høyresiden og næringslivet med sine løfter om markedsliberalisme, først og fremst fordi han var det eneste alternativet til Humala.

— Jeg har endret meg. Bare Gud og idioter endrer seg ikke, bedyret Garcia i valgkampen der mange velgere følte at de måtte velge mellom to onder.

— Nå må vi kysse føttene til mannen som sparket beina unna oss, konstaterte kommentatoren Mario Ghibellini i nyhetsmagasinet Somos da valgresultatet var klart.

Markedsliberalisme Garcia har tonet ned sitt tidligere populistiske budskap og hentet støtte fra høyresiden og næringslivet med sine løfter om markedsliberalisme.

43 år gamle Humala framsto som indianernes mann og lovet i valgkampen å sette foten ned for en frihandelsavtale med USA, å innføre høyere skatter for gruveselskaper og fordele mer av landets rikdom til de fattige.

Over halvparten av Perus 27 millioner innbyggere lever i dyp fattigdom, men dette var ikke nok til å sikre Humala seieren.

— Vi erkjenner resultatet og vi gratulerer de krefter som vi konkurrerte med, sa Humala under en pressekonferanse natt til mandag.

IVAN ALVARADO