NIELS JÜRGENSEN

Offisielt ble 343 barn og voksne, 12 medlemmer av sikkerhetsstyrkene og redningsfolk samt 31 gisseltakere drept da russiske og nordossetiske sikkerhets— og militærstyrker to dager etter stormet skolen. I alt ble det tatt omkring 1200 gisler under aksjonen.

Livstidsdom?

I går skulle rettssaken innledes mot den overlevende terroristen. Han innrømmer å ha vært blant gisseltakerne, men nekter for å ha drept noen av gislene. Han ble funnet etter å ha forsøkt å skjule seg under stormingen.

— Vi har utformet tiltalen, og anklagene vil bety fengsel på livstid eller dødsstraff, sa den russiske riksadvokaten, Nikolaj Sjepel. Russland har imidlertid ikke benyttet dødsstraff siden Sovjetunionens oppløsning i 1991, og det er lite sannsynlig at Moskva vil legge seg ut med Europarådet, der landet som medlem har tilsluttet seg beslutningen om ikke å benytte dødsstraff. Aktors uttalelse ses som et forsøk på å berolige de opprørte familiene til de døde gislene.

Basajev tok skylden

Saken mot Nurpasji Kulajev kan komme til å strekke seg over tre-fire måneder, og den kan utvikle seg til å bli en sak mot mer enn terroristene. Russiske og nordossetiske sikkerhetsstyrkers innsats i forbindelse med stormingen av skolen for å befri gislene er blitt hardt kritisert for uprofesjonell utførelse, og det er hevdet at de islamske terrorister lenge før gisseltakingen ved å bestikke lokale myndigheter og sikkerhetsfolk kom inn på skolen, der de lyktes å gjemme våpen og sprengstoff til senere bruk. Den tsjetsjenske opprørslederen Sjamil Basajev tok rett etter gisselstakingen skylden for terroraksjonen.

Dommeren måtte kalle fortvilte og rasende slektninger til ro da rettssaken startet. Slektninger krevde representanter for myndighetene fremstilt som medskyldige i at terroristene kunne trenge inn på skolen.

— Jeg ber dere om å bli. Jeg vil gjerne snakke med dere, bønnfalt dommer Tamerlan Aguzarov da han oppfordret tilhørerne i rettssalen til å forholde seg i ro, deretter utsatte han selve rettsforhandlingen til i dag.

«Beslans mødre»

— Det hjelper ikke meg at den ene mannen fremstilles i retten. All skyld legges på ham, sa en representant for gruppen «Beslans mødre», Susanna Dudijeva, til russisk presse. - Min sønn er død, og jeg er rasende for at staten måtte la 330 mennesker dø for å få has på 32 terrorister.