De tre får prisen for oppdagelsen av universets akselererende ekspansjon gjennom observasjoner av eksploderende stjerner, såkalte supernovaer, ifølge begrunnelsen fra det svenske vitenskapsakademiet.

Gravitasjonen burde få universet ekspansjon til å saktne fart. Men så sent som på midten og slutten av 1990-tallet oppdaget prisvinnerne, som ledet hver sin konkurrerende forskningsgruppe, at universet vokser. Det oppdaget de gjennom å studere lysstyrken fra supernovaer.

Glade vinnere

Saul Perlmutter sier han er glad og lykkelig over å ha fått den svært gjeve prisen.

— Dette er fantastisk. Jeg må ringe mine kolleger og gratulere dem også, sier han.

— Dette føles helt utrolig, helt surrealistisk, sier professor Adam Reiss til TT fra sitt hjem i Maryland, rett etter å ha fått beskjeden.

— Mest av alt er jeg glad for å dele prisen med mine kolleger.

Brian Schmidt, som bor i Canberra i Australia, sier han er overveldet over å ha fått nobelprisen i fysikk.

— Dette føles som da mine barn ble født. Jeg er helt skjelven i knærne, sier han glad.

Unge vinnere

Saul Perlmutter (født 1959) er professor i astrofysikk ved Lawrence Berkley National Laboratory og University of California.

Brian Schmidt (født 1967) er både amerikansk og australsk statsborger, og er tilknyttet Australian National University i Canberra og Harvard i USA. Adam Reiss (født 1969) er professor i astronomi og fysikk ved Johns Hopkins University i Baltimore i USA.

Prisen på 10 millioner svenske kroner deles mellom de tre. Halve prisen går til Perlmutter, mens Schmidt og Riess deler den andre halvparten. Fysikkprisen deles ut i Stockholm 10. desember.