— Vi er ekstatiske! Argumentet om at månen er et tørt og øde sted holder ikke lenger vann, skriver NASA på sine nettsider.

Ifølge den amerikanske romfartsorganisasjonen ble et nytt kapittel i vår forståelse av månen åpnet fredag, da foreløpige data fra LCROSS-satellitten indikerer at det er vann i betydelige mengder på månen.

Eksplosjon

Vannet ble påvist etter en serie eksplosjoner utløst av raketter fra satellitten for fire dager siden. NASA har brukt denne uken på å analysere støvskyene fra eksplosjonene.

— Konsentrasjonen og fordelingen av vann og andre stoffer krever ytterligere analyse, men vi kan trygt si at Cabeus inneholder vann, sier NASA-forsker Anthony Colaprete.

Det frosne vannet skal befinne seg i Cabeus-krateret nær månens sydpol, et område der solens stråler aldri kommer til.

Inneholder nøkkelen

Slike områder som ligger i permanent skygge kan ifølge NASA inneholde nøkkelen til solsystemets historie og evolusjon, på samme måte som en iskjerne på jorden avdekker eldgammel informasjon.

— De permanent skyggelagte områdene på månen er virkelige kuldefeller, de samler opp og bevarer materialer over milliarder av år, sier Colaprete.

Flere interessante stoffer Han regner med at det vil ta lang tid før prøvene er ferdig analyserte, og er spent på resultatene.

— Sammen med vannet er det antydninger av andre interessante stoffer, sier han.

LCROSS-satellitten ble skutt opp fra Kennedy Space Center i Florida 18. juni i år. Den bar med seg en rakett som den fyrte av mot månen, før satellitten selv styrtet ned i eksplosjonen og samlet opp data på veien.

— Vi avdekker mysteriene til vår nærmeste nabo, og dermed også solsystemet. Det viser seg at månen har mange hemmeligheter, og LCROSS har lagt et nytt lag til vår forståelse, sier Michael Wargo i NASA etter oppdagelsen.