Beistet veide 70 tonn, var mellom 24 og 30 meter langt, og levde for mellom 65 og 146 millioner år siden. Skjelett-strukturen indikerer at den tilhører en titanosaurid-art. Gruppen er langhalsede, langhalede og plantespisende dinosaurer, og er noen av de største landdyrene som er kjent. Dyrets humerus (øvre armben) måler 1,69 meter, noe som er 14 prosent lenger enn for den nest største dinosauren som er funnet. Forskerne bak funnet, ledet av Josh Smith ved University of Pennsylvania, håper at dinosauren og eventuelt andre funn på åstedet kan belyse en relativt mystisk og ubelyst periode i historien.

Funnet av paralititan stromeri, som betyr "tidevannsgigant" markerer også en gjenoppblomstring for Egypts Bahariya-oase som en paleontologisk skattekiste. Tidlig i det 20. århundret fant ekspedisjoner ledet av den tyske geologen Ernst Stromer en rekke fossiler i området. Funnene ble imidlertid ødelagt under et alliert angrep på München under den andre verdenskrig.

Paralititan er den første dinosauren som er rapportert funnet på åstedet siden 1935. Forskningen er publisert i tidsskriftet Science.(Origo)