For 15 år siden skulle gårdbruker Harald Skage på Hatlestrand flytte på en stein som ikke lå der den skulle. Men det var ingen vanlig stein som lå på bakken.

— Jeg løftet opp steinen, men selv om den ikke var så stor var den så tung at knapt klarte å løfte den, forteller Skage.

Han skjønte med en gang at det ikke var noen vanlig stein som hadde falt ned ved gården hans.

— På grunn av den uvanlige vekten fikk jeg en magefølelse på at dette kunne være noe som kom fra himmelen, forteller Skage.

Bortgjemt skatt

I omkring 15 år lå steinen gjemt og glemt utenfor huset i Kvinnherad. Det var ikke før Harald Skage nevnte det for bygdebladet Bygdadrøso i år, at nyheten kom ut.

— Det er jo helt utrolig at steinen har vært en så godt bevart hemmelighet for media i så mange år, sier Gerd Karin Stølen hos Bygdadrøso.

Stølen kontaktet astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard, som umiddelbart reagerte. Han ville gjerne ta den svært spesielle steinen i nærmere øyesyn.

— I går kom han hit - og tok like godt med seg hele familien. De var alle veldig interessert og fascinerte, sier Stølen.

- Norgeshistorie

Knut Jørgen Røed Ødegaard forteller at funnet på rundt 59 kilo er historisk.

— Det er norgeshistorie dersom dette viser seg å være en jernmeteoritt. Da blir det den nest største meteoritten funnet i Norge noensinne, sier han.

Den største ble funnet i Alta i 1902, og veide 77,5 kilo.

Han er 99 prosent sikker på at steinen er en meteoritt, men kan ikke garantere det før undersøkelser er utført på Mineralogisk-Geologisk Museum på Tøyen i Oslo.

Røed Ødegaards kone Anne Mette Sannes er også lidenskapelig opptatt av meteoritter.

— Jeg måtte jo bli med til Hatlestrand for å se selv, jeg ble jo så nysgjerrig!

Hun syns det er spennende at man ikke vet hvor lenge meteoritten har ligget på bakken.

— Videre undersøkelser vil fastslå alderen på steinen, men for alt vi vet kan den ha ligget der siden våre forfedre, sier hun.

SKATTEJAKT: Harald Skage viser frem meteoritten til steinentusiastene og ekteparet Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes. FOTO: Gunn Bente Stølen/ Bygdadrøso