Amerikanske myndigheter bekrefter at det er funnet en død person i den amerikanske ambassaden i Beograd. En talsmann for ambassaden sier til TV-kanalen CNN at det trolig dreier seg om en demonstrant som omkom i brannen.

Samtidig raser USA over manglende sikkerhet ved ambassaden.

— Den serbiske tv-kanalen B92 meldte i 22-tiden om at det skal være funnet et forbrent lik i ambassaden. De siterer anonyme politikilder som sier at det er funnet et forkullet lik. Det skal ikke være mulig å si hvem det er, eller om det er en mann eller kvinne, sier bt.nos reporter i Beograd, Eystein Røssum.

Politiet måtte trekke seg unna

Han var tidligere i dag tilstede utenfor den amerikanske ambassaden, da den ble angrepet av rasende demonstranter.

— Ambassaden var stengt i likhet med andre vestlige ambassader, også den norske. Da vi kom dit var bygningen mørklagt, og så forlatt ut da angrepet startet. Det så ikke ut som om det var noen stab i bygningen, sier Røssum.

Norges ambassadør: - En stygg ripe i lakken for Serbia

Demonstrantene tente på ambassaden etter en stor markering i Beograd i forbindelse med Kosovos løsrivelse fra Serbia.

— Da demonstrantene skulle gå videre til en kirke, var det veldig mange som satte kursen mot den amerikanske ambassaden i stedet. Politiet greide ikke å forsvare den, og måtte bare trekke seg unna, sier Røssum.

- I full fyr

Så ble det satt fyr på søppelcontainere utenfor ambassaden.

— Etter hvert klarte de også å få fyr på noe inne i ambassaden, og i syv-tiden sto den i full fyr, sier Røssum.

Rundt 20 minutter senere kom opprørspolitiet.

— De kom i pansrede politibiler og ryddet gaten, men folk sto og så på at ambassaden brant ganske lenge før opprørspolitiet kom, sier Røssum.

Lovløse tilstander

Han er ikke overrasket over angrepet på ambassaden.

— Det var ventet at de kom til å prøve seg. Tidligere på dagen hørte vi mange ungdommer under demonstrasjonen som sa ting som «la oss gå til den amerikanske ambassaden». Det er USA som har vært pådriveren for uavhengigheten til Kosovo, og som nå er fiende nummer én, sier Røssum.

I ni-tiden hadde demonstrantene roet seg.

— Men det var lovløse tilstander i store deler av Beograd sentrum. Vi så endel plyndring, folk som bar ut tv-er fra forretninger og forsynte seg, sier Røssum.

«Serbia, Serbia»

Tidligere i dag utenfor den amerikanske ambassaden, klatret blant annet en demonstrant opp til andre etasje, rev det amerikanske flagget av en flaggstang og hang opp Serbias flagg i stedet. Andre hoppet opp og ned på en balkong mens de holdt det serbiske flagget over hodet, mens om lag 1.000 mennesker foran bygningen ropte «Serbia, Serbia».

Politiet avfyrte etter hvert tåregassgranater for å spre menneskemengden.

En talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet sier det befinner seg flere serbiske statsborgere på ambassadeeiendommen. Han ber myndighetene i landet om å få kontroll over situasjonen.

Mobben gikk også løs på den kroatiske ambassaden, som ligger i samme bydel.

Den amerikanske ambassaden ble angrepet én gang tidligere denne uken.

Mer enn 200.000 demonstranter

Over 200.000 mennesker deltar i torsdagens demonstrasjon i Beograd i protest mot Kosovos løsrivelse. ovedarrangementet har så langt gått fredelig for seg. Protesten er den største i byen siden Slobodan Milosevic ble styrtet fra makten i 2000.

Serbere fra hele landet fikk reise gratis med tog til Beograd for å delta på møtet, og skoler og universiteter ga elever og studenter fri.

Statsminister Vojislav Kostunica og den ytterliggående nasjonalisten Tomislav Nikolic talte på massemøtet i den serbiske hovedstaden. Den mer EU- og USA-vennlige presidenten Boris Tadic er på offisielt besøk i Romania.

Den serbiske kringkastingen RTS uttalte at alle medier har plikt til å opptre patriotisk og uttrykke det «nasjonale raseri» i befolkningen.

RTS har de siste dagene lagt om programmene sine og erstattet utenlandske filmer med serbiske filmer og historiske dramaer.

Sammenstøt

Torsdag formiddag var det også nye sammenstøt i Kosovo.

Tidligere reservister i den serbiske hæren brente dekk for å lage et røykteppe ved grenseposten i Merdare, rundt 50 kilometer nordøst for Kosovos hovedstad Pristina.

Veteranene samlet seg i den serbiske byen Kursumlija, rundt 35 kilometer nord for grenseovergangen Merdare og ble kjørt med busser fram til grensa.

Flere hundre serbere kastet stein mot politi og NATO-soldater. Lokalt politi og tsjekkiske soldater fra den NATO-ledede KFOR-styrken sperret veien for å forhindre at demonstrantene skal krysse grensa til Kosovo.

Serbiske demonstranter kastet også stein mot en FN-drevet domstol i den serbiske delen av Mitrovica, ifølge politiet.

Det er svært spent i den etnisk delte byen nord i Kosovo. 20.000 serbere er bosatt nord i byen, mens 80.000 kosovoalbanere bor sør i byen, på den andre siden av Ibar-elva.

Forsvarsministre fra EU som er samlet i Slovenia, mener imidlertid at EU- og NATO-styrkene på Balkan har situasjonen under kontroll, og toner ned faren for at situasjonen skal komme ut av kontroll.

MARKO DROBNJAKOVIC
MARKO DROBNJAKOVIC
Den amerikanske ambassaden ble satt fyr på ved syv-tiden torsdag kveld. Flere hundre demonstranter er med på å ødelegge dører og vinduer med stokker og metallstenger.
Demonstrantene skal ha ødelagt dører og vinduer med stokker og metallstenger.
Demonstrantene samlet seg foran en serbiske regjeringsbygningen tidligere i kveld.
STR
En demonstrant tenner fyr på et amerikansk flagg under stormingen av ambassaden.
IVAN MILUTINOVIC
Over 200.000 serbere deltok i protestene mot Kosovos uavhengighetserklæring torsdag.
NIKOLA SOLIC
En kosovoalbansk politimann iakttar serbere gjennom en kikkert ved en grenseovergang nær Podujevo i Kosovo. Flere hundre serbere protesterte torsdag mot uavhengighetserklæringen med å kaste steiner og brenne dekk ved grenseovergangen.
DAMIR SAGOLJ