Søndag kunngjorde USAs øverstkommanderende i Irak, general Tommy Franks, at det han kaller "terrorister" i Nord-Irak er "uskadeliggjort". 10.000 kurdiske soldater og hundre amerikanske spesialstyrker har kjempet mot Ansar al-Islam siden fredag.

Ingen bevis

Amerikanske spesialister på kjemiske våpen undersøkte lørdag geriljaens tidligere base i håp om å finne bevis på at gruppen hadde utviklet kjemiske våpen der. Den amerikanske fjernsynskanalen ABC var til stede under operasjonen og melder at de amerikanske spesialstyrkene ikke fant noe bevis på at basen var blitt brukt til utvikling av kjemiske våpen.

USAs utenriksminister Colin Powell hevdet i FN 5. februar at Ansar al-Islam tillot al-Qaida å utvikle kjemiske våpen i området geriljaen kontrollerte i Nord-Irak. Powell viste blant annet fram satellittbilder av et angivelig laboratorium hvor blant annet det giftige stoffet ricin skal ha blitt framstilt.

Stort område

Den amerikanske forsvarssjefen Richard Myers gjentok søndag de amerikanske påstandene om at Ansar al-Islam i samarbeid med al-Qaida skal ha produsert giftstoffet ricin som ble funnet i en leilighet i London i januar.

Myers hevder at området som er erobret er stort og blant annet består av flere tunneler det vil ta flere uker å undersøke.

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld hevdet i et intervju med ABC søndag at Ansar al-Islam kan ha gjemt unna eventuelle beviser. Han hevdet blant annet at utstyr ble fjernet fra området etter at USA kom med påstanden om laboratoriet.

Mullah Krekar

Ansar al-Islam ble tidligere ledet av mullah Krekar, som for tiden sitter varetektsfengslet i Norge. Gruppen skal ha bestått av rundt 650 soldater. Ifølge kurdiske kilder referert i avisen New York Times skal minst 176 medlemmer av gruppen ha blitt drept i kampene, mens rundt 150 skal ha overgitt seg til iranske grensevakter.

(NTB)