KLAUS JUSTSEN Washington

At de syv ble funnet igjen, utløste et lettelsens sukk tvers gjennom USA, der bekymringen for de seks unge mennene og deres kvinnelige kollega vokste i takt med at det irakiske regime brøt sammen.

Etter at soldatene var blitt tatt til fange, ble de alle syv fremvist på irakisk tv, men amerikansk tv nektet lenge å vise de samme tv-bildene.

Overga seg

Fem av soldatene ble tatt til fange 23. mars, da de i en forsyningskolonnen kom på avveie nær Nasiriyah og falt i et bakhold. Åtte medlemmer av 507. vedlikeholdskompani ble drept og den 19 år gamle Jessica Lynch ble alvorlig såret.

Lynch ble 1. april befridd fra sykehuset i Nasiriyah. En lokal advokat hadde fortalt de amerikanske styrkene hvor fangen oppholdt seg. Sent lørdag kom hun til et militærsykehus i Washington, der det ifølge legene venter henne flere ukers fysisk og mental behandling.

De to andre krigsfangene ble tatt da helikopteret ble truffet og deretter tvunget til å nødlande midt i Irak 24. mars. Dagen etter ble videoopptak av pilotene sendt ut.

Krigsfangene ble funnet da yngre irakiske soldater søndag ettermiddag overga seg til et kompani marineinfanterister ved Samara. De fortalte at de ønsket å utlevere de krigsfangene som ble holdt i nærheten, efter at deres offiserer hadde flyktet.

I fin form

Ifølge den øverstkommanderende general Tommy Franks var alle fangene i god form. De ble ført til en base ved Bagdad med helikopter og derfra fløyet til Kuwait. To av fangene haltet, mens de andre ikke viste tegn på fysiske skader.

De var kledd i en blanding av shorts og pyjamas og virket trøtte da de omfavnet begeistrede kolleger.

En talsmann fremhevet straks at det var grunn til å rose de irakiske soldatene for deres humanitære innstilling og modige handling. I lyset av de siste ukers grusomheter, hadde man fryktet det verste.

Hos familien Young i Lithia utenfor Atlanta i Georgia gjenkjente de straks sønnen på videoopptaket fra Irak.

— Det er den beste dagen i mitt liv. Det er som å ha jul og bursdag på en gang, jublet pilotens far Ronald Young Sr. - Det er ham og jeg er så lykkelig at jeg kunne kysse hele verden.

Kaye Young gjenkjente også straks sin sønn. Hun delte sin lykke med de seks andre familiene, men tenkte like mye på de seks familiene som har sønner som fortsatt er savnet.

FUNNET: Bildene av fem av krigsfangene ble sendt ut at irakerne da de ble tatt til fange i mars. Nå er disse, og to til, funnet igjen.<br/> FOTO: REUTERS