— Den var forvirret og oppkavet. Billysene blendet den, så det spørs om den hadde funnet veien ut selv, forteller Trond Sandven fra Strandebarm.

Som frivillig for vilttelefonen i Kvam måtte han rykke ut til et høyst uvanlig oppdrag mandag kveld. Vanligvis er det påkjørte hjort eller andre skadde firbeinte Sandven må ta hånd om eller avlive.

Fanget med jakke

Men i 22-tiden mandag var det altså en ørn som trengte assistanse - og det inne i en tunnel høyt oppe i Tokagjelet, mellom Norheimsund og Kvamskogen. Sandven ble tilkalt sammen med veterinær Arne Valland fra Mattilsynet.

Ørnen ble først oppdaget av en forbipasserende bilist, som klarte å kaste en jakke over fuglen og få den inn i bilen.

— Vi overtok ørnen og kjørte den ned til Norheimsund. Der fikk jeg plassert den på gården til broren min. Vi fôret den med slakteavfall, og da kom den gradvis til hektene igjen, forteller Sandven.

Forvirret rogalending

I går ble ørnen tatt hånd om av ørneekspert Tore Wiers på Stanghelle. Han kunne fastslå at ørnen hadde flydd langt før den rotet seg inn i tunnelen.

— Ørnen er klekket i vår, og ble ringmerket i mai ved Hjelmeland i Ryfylke. Det er ganske utrolig at en ungørn reiser så langt fra territoriet sitt, og attpåtil nordover og inn i en fjord, forteller Wiers.

Ørnen veier 5,5 kilo og har et vingespenn på over to meter. Trolig er det en hunnørn, mener Wiers.

Han deltar i det internasjonale Prosjekt Havørn, og har derfor god oversikt over ørnefamiliene i fylket. Wiers berømmer bilisten i Tokagjeltunnelen for at viltmyndighetene ble kontaktet.

— Det er viktig at folk er forsiktige og gir oss beskjed. Havørner har skarpe klør, og det er lett å bli skadet i nærkamp med en ørn, påpeker han.

Felt av grådighet

— Men hvordan har ørnen kommet seg inn i tunnelen? Det var vel neppe for å ta snarveien til Kvamskogen?

  • Nei, ørner flyr ikke frivillig inn i en tunnel. Min teori er at den har funnet et kadaver i fjellsiden og forspist seg slik at den ikke klarte å lette igjen. Det er ikke så uvanlig blant unge, sultne ørner. Så har den trolig tuslet nedover fjellet og havnet i veibanen. Der har den helt sikkert blitt skremt av bilene og jaget inn i tunnelen, spekulerer Wiers.

Kraftige pipelyder i bakgrunnen forstyrrer telefonintervjuet.

— Jeg har ørnen i baksetet, og den er tydeligvis i ferd med å bli pigg igjen, forklarer han.

Nå skal ørneentusiasten ha rovfuglen boende i uthuset sitt et par dager, før den forhåpentligvis kan slippes løs igjen i naturen, trolig ved kysten der den hører hjemme.

Og da har ørnen i hvert fall lært at det alltid er et lys i den andre enden av tunnelen.

REDDET: Havørnen veier 5,5 kilo og har et vingespenn på over to meter. - Trolig er det en hunnørn, sier ørneeskpert Tore Wiers. Om få dager er fuglenes konge fri igjen.
Lene Tørvik
LAGT I BAKKEN: Trond Sandven (til venstre) og Tore Wiers måtte beggebruke krefter for å få kontroll over havørnen da de tok den nærmere iøyesyn i går. Nå skal ørnen på et par dagers rekonvalesens hos Wiers før det bærer ut i den farlige naturen igjen.
Lene Tørvik