— I 13 dager har vi ikke kunnet gå ut. Det var veldig, veldig farlig for barna. Ja, for alle, sa Najah da hun endelig hadde kommet seg ut av Gaza i ettermiddag.

Norske diplomater møtte familien ved grenseovergangen Erez helt nord i Gaza, der 250 sivile - de aller fleste palestinere med utenlandske pass - ble evakuert fra krigssonen.

Les også: Vossa-lege til Gaza

— Det var så skummelt, særlig om natten. Alle vinduene var ødelagt. Jeg sov ikke om nettene i det hele tatt. Det var akkurat som om bombene falt rett ved siden av, forteller datteren Lama (12).

Uten strøm, mat og vann

De var tre familier samlet i ett rom, i første etasje i huset. De hadde ikke strøm, og lite mat og vann.

— Vi har nesten ikke spist på 13 dager, sier Najah.

Familien reiste ned til Gaza for seks måneder siden. Det skulle bare være en ferie hos slektninger. Men på grunn av den israelske blokkaden av Gaza, var det umulig å komme seg ut igjen - verken via Israel eller Egypt. Og i romjulen kom krigen.

Les også: Klamret seg til død mor

— Jeg har ligget med dynen over hodet hele natten, sier Nedaa (14).

En skrekkopplevelse

Søskenbarnet Naziq ble drept for noen dager siden. Hun var på arbeid da huset hun jobbet i ble truffet.

Turen ut fra Gaza torsdag var også en skrekkopplevelse, med skyting og soldater over alt.

— Det skal bli godt å komme hjem til Valdres, uten bomber og krig, sier Nedaa. Der venter far Hisham.

— Min glede kan ikke beskrives. Jeg er så glad, sa han til NTB tidligere på dagen, etter å ha fått vite at familien var trygt ute av krigsområdet.


Les BTs leder: Israels høye spill

Kronikk: Tragedien i Gaza

Les også: Leserombud i Bergens Tidende, Terje Angelshaug, spør seg om BT og andre medier underslår informasjon som kan være til Israels fordel.

Har du spørsmål om Midtøsten-konflikten? Ekspert svarer deg på bt.no.

ENDELIG TRYGGE: Etter måneder med venting og nesten to uker i bomberegnet fikk Najah Abu Rayya (38) fra Vang i Valdres endelig forlate Gaza torsdag, sammen med barna Nadal (17), Nedaa (14), Lama (12), Nahed (9) og minstejenten Basma (4).
Håvard Bjelland