Et svært brutalt drap i Flemingsberg fengsel sør i Stockholm har rystet Sverige. En 28 år gammel fange skulle luftes i luftegården på fengselets tak mandag formiddag 3. oktober.

Det endte med at fangevokteren Karen Gebreab (24) ble slått i hjel. Tirsdag friga den svenske Kriminalomsorgen bilder fra overvåkingskameraene. De viser blant annet Karen Gebreab som går i en gang i fengselet, skriver Aftonbladet. Noen skritt foran henne går den 28 år gamle innsatte. Bare minutter senere er han mistenkt for drap på henne.

38 slag med batong

Ifølge den svenske avisen Expressen tok 28-åringen heisen alene opp mot luftegården. Da han kom opp til etasjen der luftegården ligger, ble han møtt av Gebreab. Da hun skulle åpne døren til luftegården, angrep 28-åringen henne bakfra. En annen fangevokter så hva som skjedde, og styrtet frem for å stoppe han. Men 28-åringen tok fra henne batongen og fortsatte mishandlingen. Ifølge aktor skal 28-åringen ha slått Gebreab i hjel med knyttneveslag og 38 batongslag. Mishandlingen skal ha pågått i ett minutt og 16 sekunder.

En fange som satt i en luftegård ved siden av, var vitne til mishandlingen, ifølge Aftonbladet.

-Hva f… gjør du? Du dreper henne, skal han ha ropt han til 28-åringen, ifølge sin egen forklaring under avhør.

Men 28-åringen reagerte ikke.

Karen Gebreab blir kjørt til Karolinska Universitetssykehus, men hennes liv sto ikke til å redde.

Aktor Markus Hankkio har kalt det en ren henrettelse.

-Det går ikke an å få det mer brutalt enn dette, har han tidligere uttalt.

— Viste ingen reaksjoner

Nå er overvåkingsfilmen et av hans viktigste bevis. Den drapsmistenkte og hans forsvarer Lars Hedsäter fikk se overvåkingsbildene fredag. Forsvareren sier at det var fryktelig å se filmen og at han måtte seg vekk. Men han har sagt at mannen på filmen ikke viste noen reaksjoner.

-Han innrømmer at det er han som er på filmen, men har ellers ingen kommentarer, sier forsvareren

Tidligere har Kriminalomsorgen hevdet at det var to vakter som eskorterte mannen. Men nå bekreftes det at Karen Gebreab var alene med mannen. Fangevoktere sier til Expressen at fanger som kan anses som farlige alltid skal ha følge av to fangevoktere.

Vil ikke snakke om drapet

Expressen forteller at 28-åringen er lite samarbeidsvillig under avhør. Det er uklart hva som er motivet for drapet. Han gir korte svar, og ofte er svaret "ingen kommentar". Ved flere tilfeller skal han ha gitt sagt at han ikke vil snakke om det som har skjedd. På spørsmål om grunnen til det, har han svart:

-Jeg bare vil ikke. Jeg har ikke lyst.

Drapsforsøk og mordbrann

28-åringen var i Fleminberg fengsel fordi han ventet på at en rettsak mot han skulle komme opp. Han er tiltalt for en rekke andre forhold, blant annet for mordbrann, drapsforsøk og vold mot offentlig tjenestemann. Rettsaken skal etter planen starte neste tirsdag. Mannen har fra før av et langt rulleblad. I 2006 ble han idømt seks års fengsel for drapsforsøk. Han har tidligere gjennomgått en rettpsykiatrisk undersøkelse, men undersøkelsen konkluderte med at han ikke er alvorlig psykisk syk. Det gjennomføres nå en ny rettpsykiatrisk undersøkelse, men arbeidet er ikke ferdig.