Presidenten som tidligere ikke var kjent for å ha ordet i sin makt, blir nå virkelig satt på prøve. Han må balansere mellom å snakke til et hjemlig publikum som fremdeles er i sorg, og som ennå er full av sinne. Samtidig må han ikke støte fra seg allierte, særlig i arabiske stater, nå når han skal bygge en internasjonal koalisjon mot terrorisme. Bush må heller ikke spenne forventningene for høyt om en snarlig aksjon og løsning, da kan fallhøyden bli for stor.

Professor Wayne Fields ved Washington University i St. Lois, er spesialist på retorikken til amerikanske presidenter. Han mener at Bush i løpet av disse to ukene har funnet ord og tone som kommuniserer med amerikanerne.

— Men, jeg er redd for at de sterke utsagnene oppfattes helt annerledes i resten av verden. Der amerikanerne hører styrke og besluttsomhet, hører andre land trolig arroganse og nedlatenhet, sier han til Bergens Tidende.

Fields får støtte fra Bill Clintons tidligere taleskriver, John Pollack. Han mener at Bush ikke har klart å snakke til et større globalt publikum.

— Det er enda viktigere enn noen gang at president Bush forstår at han også når videre ut når han taler. Han må bruke den muligheten til å få støtte og sympati. Særlig nå, sier Pollack til Bergens Tidende.

Gammeldags sheriff

Da Bush sa at han "ønsker Osama bin Laden død eller levende", var det trolig mer en talemåte enn politikk, likevel får han sterkt kritikk av John Pollack.

— Det hjelper ikke presidenten når han høres ut som en gammeldags sheriff i den ville vesten, sier Pollack.

Ordet korstog som president Bush tok i bruk forrige søndag falt mange muslimer i USA tungt for brystet. De ble minnet om europeernes nådeløse tokt mot Palestina i middelalderen, og staben rundt Bush har forsøkt å trekke uttrykket tilbake.

— Det er ingen i den vestlige verden som kan ta ordet korstog i sin munn. Det var en stygg bommert, mener Wayne Fields og håper at presidenten er mer forsiktig i fremtiden.

Lages av dataprogrammer

Av redsel for igjen å å støte fra seg muslimer, er Pentagon nå i tenkeboksen for å endre kodenavnet på den nye operasjonen de har satt i gang. Det første forslaget "Infinite Justice", uendelig rettferdighet, ble trukket tilbake fordi det minner for mye om begrepet "absolutt rettferdighet". Det er det bare Allah som kan gi, ifølge islam, mennesker gjør feil.

Forsvarsminister Donald Rumsfeld sa på en pressekonferanse i Pentagon, da betydningen ble kjent i forrige uke, at USA ikke ønsker å skape misforståelser i navnebruken. Han tok også til orde for at det trengs et nytt vokabular for denne nye krigen i det nye hundreåret.

Tidligere kriger har fått navnet "Desert Storm", ørken storm, slik Golfkrigen fikk i 1991, og invasjonen av Grenada hadde kodenavn «Urgent Fury», hastende raseri. Det viser seg at disse operasjonsnavnene siden 1975, er laget ved hjelp av dataprogrammer.

Ikke vanlig krig

Talen president Bush holdt i Kongressen har fått god kritikk i amerikanske medier, og både Pollack og Fields gir presidenten ros for fremføring og innhold.

— Taleskriveren hans er meget dyktig, og har etter hver funnet talerytmen til Bush. Han har en lei tendens til å stanse for hvert femte ord. Vi liker dessuten presidenten bedre nå, fordi vi er i ferd med å venne oss til måten han snakker på. Men Bush er fremdeles for svak når han kommer uforberedt opp i situasjoner, der han får kritikk. Da sier han gjerne at "han har et godt hjerte", som om det skulle rette på alt. Det er menneskelig å støtte seg til slike uttrykk, men jeg er redd for at det ikke holder når president Bush skal forklare meget vanskelige og sammensatte problemer, sier Fields.

Stadig flere i Bush-administrasjonen bruker nå ordene tålmodighet og en lang prosess, når de skal beskrive den nye krigen mot terrorisme. Utenriksminister Colin Powell understreket søndag at dette ikke er en krig i vanlig forstand, og President Bush har ved flere anledninger bedt om tålmodighet. John Pollack mener dette er klokt av presidenten å mane til tålmodighet, fordi denne krigen ikke kommer til å gi resultater i vanlig forstand. Å bekjempe terrorisme er som å bekjempe kriminalitet, kampen tar aldri slutt. Og det er det viktig å forberede opinionen på, mener Pollack.

Foto: Reuters
HOTLINE: President George W. Bush sitter i telefonen på kontoret i Det hvite hus. Han har ikke utmerket seg som noen ordkunstner.
FOTO: REUTERS