VIGGO LEPOUTRE RAVN

Buenos Aires

Karismatiske kvinner har det med å slå an i argentinsk politikk, og parlamentsvalget neste søndag er intet unntak.

I 60 år har landet vært gjennomsyret av den peronist-bevegelsen, oppkalt etter Argentinas politiske ikon og landsfader, Juan Domingo Perón, som var gift med de fattiges og ydmykes forkjemper, Eva Perón – også kalt Evita.

Minnet om Evita

Nettopp Evita har vært et hyppig referansepunkt når nåværende politikere skal hive ekstra patos inn i en valgkamp preget av en heftig familiefeide mellom nåværende president, Néstor Kirchner, eks-president Eduardo Duhalde og deres respektive koner, som stiller mot hverandre til senatorposten i den strategisk viktige Buenos Aires provins.

«Evita symboliserer landets sosiale og politiske forandring. Hun har for evig tid en plass i verdenshistorien,» sa Cristina Fernández de Kirchner i slutten av juli til tusener av tilhørere i utkanten av Buenos Aires ved feiringen av Evitas fødselsdag.

Ordvalget var ikke tilfeldig, for den temperamentsfulle og attraktive Cristina Kirchner er selv ute i et ærend som går ut på å modernisere det argentinske demokratiet samt utrydde den utbredte fattigdommen og korrupsjonen. Hun leder på meningsmålingene og ser ut til å vinne i Buenos Aires, hvor 40 prosent av landets vel 39 millioner innbyggere bor.

Presidentfruen

Det ville i seg selv ikke være så spesielt hvis det ikke var fordi hun er gift med landets nåværende president. En sammenlikning med de berømte forgjengerne, Juán og Evita, er nærliggende, og i likhet med Evita den gang sies det at Cristina har avgjørende ord når kursen for Argentina diskuteres hjemme ved kjøkkenbordet i presidentbygningen.

– Hun er en viktig brikke for presidenten og har best image blant argentinske politikere, enda bedre enn presidenten, sier politisk kommentator Rosendo Fraga, som leder analyseinstituttet Centro de Estudios Nueva Mayoría i Buenos Aires.

Ifølge Fraga har hun gode evner innen en argentinsk paradedisiplin: maktkamp.

Nettopp ordet maktkamp har i det siste kjennetegnet peronistpartiet. Som ved presidentvalget i 2003, da partiet stilte hele tre kandidater til det øverste embetet, er peronistene også denne gang splittet, nå i Kirchners sentrum-venstre fløy og Duhaldes moderate høyrefløy, representert ved Eduardo Duhaldes kone, Chiche Duhalde, som også stiller til senatorposten i Buenos Aires.

«Gudfaren»

Ved lanseringen av sitt kandidatur var Cristina Kirchner ikke sen om å sammenlikne den peronistiske høyrefløyens mektige herrer, Duhalde og tidligere president Carlos Menem, med mafiøse personasjer i spillefilmen «Gudfaren».

På den annen side pekte Chiche Duhalde ut de konkurrerende partifellene som forrædere av peronismens idégrunnlag og skyldige i splittelsen.

«Evita ville ha vært skrekkslagen over peronistenes manglende evne til å samle seg om et felles prosjekt for nasjonen,» uttalte hun nylig.

Eduardo Duhalde har tradisjonelt sittet tungt på Buenos Aires-provinsen, men med en seier til Cristina over Chiche likner det fullt hus til Néstor Kirchner og dermed den tillitserklæringen til sitt sentrum-venstre prosjekt, som han har bedt velgerne om.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

fakta/ peronismen

Tross totalitære tendenser grunnla Juán Domingo Perón, nasjonalikon på linje med fotballspilleren Diego Maradona, den argentinske velferdsstaten etter Annen verdenskrig og gjorde i 1950-årene en stund det søramerikanske landet til et av verdens vidundere.

Eva Perón spilte som de fattiges flaggbærer en avgjørende rolle som presidentens høyre hånd frem til sin tidlige død i 1953.

STERKESTE KORT: Cristina Fernández de Kirchner er den argentinske presidenten Néstor Kirchners beste kort i valgkampen, som har vært preget av en familiefeide mellom to fløyer i samme parti. FOTO: REUTERS