Allerede få timer etter at USAs president Barack Obama annonserte i en TV-sendt tale at terrorlederen Osama bin Laden var blitt drept dukket de første falskte bildene av det angivelige liket opp.

Ett av bildene som har gått verden over (se tittelbildet i saken) har senere vist seg å være en manipulasjon basert på et eldre bilde av Osama bin Laden og et uavhengig bilde av en ukjent, drept person.

Flere andre falske bilder verserer også på nettet, og det amerikanske føderale politiet (FBI) advarer (ekstern link) nå folk mot å åpne slike mailer.

Grunnen er at de kan inneholde datavirus som skader datamaskinen og hente ut personsensitive data.

Kan tappe nettbanken

Også antivirusselskapene advarer nå folk sterkt mot å åpne filvedlegget Fotos_Osama_Bin_Laden.zip, som spres i en rekke spam-mailer, verden over.

Filvedlegget inneholder selvsagt ikke bilder av en død bin Laden, man dersom man likevel åpner vedlegget vil man blant mye annet på opp et program med navnet Fotos_Osama_Bin_Laden.exe

Hvis man starter dette programmet frigjør det en såkalt “Trojan”, som hører til den såkalte Banload-familien. Trojanen vil installere seg selv på datamaskinen den åpnes på (som msapps\msinfo\42636.exe).

Den vil så starte å overvåke maskinen med fokus på nettbankbruk. Programmet vil deretter forsøke å endre brukerens betalinger til andre kontonummer, melder f-secure.com i sin anti-virus-blogg .

Drives frem av konspirasjoner

I natt norsk tid sendte FBI ut en pressemelding om dette. I samme melding blir også folk flest oppfordret til å melde fra om misbruk av FBI logo for å lure folk til å åpne slike mailer.

Det er enorm interesse for bildene av den døde Osama bin Laden, som USA sier de sitter på og skal publisere ved et valgt tidspunkt.

Talsmann ved Det hvite hus, Jay Carney, forklarte i går hvorfor USA foreløpig ikke ønsker å sende ut de ekte bildene av bin Laden.

- Det vil være riktig å si at de er groteske og provoserende. De kan virke krenkende på muslimer. Vi veier viktigheten av å vise dem, opp mot skaden de kan volde både nasjonalt og globalt, sier Carney.

Tre situasjoner

Ifølge CNN finnes det bilder fra tre situasjoner. Bildene skal ha blitt overlevert Det hvite hus i går.

Den første situasjonen er fra rett etter at han ble skutt og drept. I tillegg skal det være bilder av bin Ladens sønn og to brødre som ble drept, bilder fra selve aksjonen og området.

En annen setting er fra da han ble transportert bort av de amerikanske soldatene.

En sentral kilde i Obama-administrasjonen forteller CNN hvordan disse bildene av Osama bin Laden ser ut.

Det er bilder hvor man kan se store åpne hodesår over begge øynene. Bildene skal være svært blodige og støtende.

En tredje setting er fra da han ble begravet fra hangarskipet USS Carl Vinson. Bildene derfra viser bin Laden før og etter han ble svøpt i et klede.