I dagens nasjonalforsamling Knesset er tretten «partier» eller blokkdannelser representert. Med en sperregrense på 1,5 prosent er det lett å bli representert i nasjonalforsamlingen, og for de store partiene er det rimelig lett å skaffe seg koalisjonspartnere i de små religiøse og nasjonalistiske partiene, forutsatt at man er rede til å «betale» for det.

ARIEL SHARON er blitt lei av konfrontasjonene med haukene i sitt eget parti, det høyreorienterte Likud.

Og etter hvert som han har akseptert at en varig fred med palestinerne forutsetter en egen palestinsk stat — en dramatisk snuoperasjon for den gamle kriger - jo kraftigere er rivaliseringen med haukene blitt. Det indre opprøret i Likud etter at Sharon gjennomførte den ensidige tilbaketrekningen fra Gaza, har vært tung å fordøye for 77-årige Sharon. Det er ikke så lenge siden han vant over tidligere statsminister Benjamin Netanyahu i kamp om partilederstillingen.

Når så hans koalisjonspartner, Arbeiderpartiet, finner at tiden er moden for å sparke ut Shimon Peres og si opp regjeringssamarbeidet med Likud og Sharon, med mål å føre mer profilert arbeiderparti-politikk, er det at Sharon finner tiden moden for å skape et nytt politisk landskap i Israel. Han anmoder president Moshe Katsav om å oppløse nasjonalforsamlingen og skrive ut nyvalg.

Det er ikke mange ukene siden Sharon slo fast at neste års valg skulle avholdes i november som planlagt. Nå blir det mest sannsynlig den første eller siste uken i mars, avhengig av hvor raskt Katsav bestemmer seg for å imøtekomme Sharons anmodning og i hvilken grad rest-Likud og Arbeiderpartiet lykkes med politiske lurendreierier for å sette krokfot på Sharon.

ET TITALL regjeringsmedlemmer fra Likud deltok i samtaler med Sharon i går formiddag der han oppfordret dem til å bli med i det nye partiet, «Nasjonalt ansvar». Det skal være et sentrumsorientert, liberalt parti som ifølge Sharon på en pressekonferanse i går kveld, skal arbeide for «fred og ro».

Han har også fått tilslutning fra en tidligere sjef for sikkerhetstjenesten Shin Bet, en universitetsdirektør og andre ledende samfunnstopper. Det har vært spekulert i om Arbeiderpartiets avsatte partisjef Shimon Peres, vil slutte seg til Sharons parti, uten at det foreligger noe konkret om dette. Sharon forsøkte i går iherdig å få med seg sin nære forbundsfelle, forsvarsminister Shaul Mofaz, men han gjorde det i går ettermiddag klart at han blir i Likud og vil forsøke å bli ny partileder. Det skal nå være syv utfordrere, anført av tidligere statsminister Benjamin Netanyahu, som har satt seg som mål å bli ny Likud-leder.

SHARON MÅ HA 61 plasser bak seg i Knesset om han skal kunne føre en troverdig, stabil politikk. Hovedbudskapet blir en fredsløsning med palestinerne kombinert med en fortsatt intens kamp mot terrorisme.

Han sterkeste utfordrer blir Arbeiderpartiet under sin nye leder Amir Peretz, en karismatisk fagforeningsleder, men uten politisk erfaring av betydning. Han har lovet store tilbaketrekninger fra Vestbredden og forbedret sosialpolitikk.

Selv om Sharon allerede har sagt at det ikke kommer på tale med nye, store tilbaketrekninger av israelske soldater, vil han neppe komme utenom slike. Observatører sier Sharons nye parti vil gi politisk håp til fredsbevegelsen, og at dette kan bidra til en solid posisjon for partiet.

Meningsmålinger gir det nye partiet ca. 30 plasser i nasjonalforsamlingen, på linje med Arbeiderpartiet. Da er det langt frem til det flertallet Sharon må ha, og det mest spennende er kanskje hvor statsministeren skal hente stabiliteten. Mest nærliggende er kanskje det sentrum-høyre-orienterte Shinui-partiet, et sekulært parti som i dag har 15 plasser i nasjonalforsamlingen.

Sikkert er det at Sharon spiller høyt. Det kan ende med suksess. Eller fallitt.

SPILLER HØYT: Ariel Sharon forlater Likud-partiet og setter sin fremtid som statsministerpå spill ved å danne et nytt parti. FOTO: OLEG POPOV, REUTERS/SCANPIX