1. august starter en alternativ olympisk fakkelstafett fra Darfur til Beijing som skal rette oppmerksomheten mot OL-arrangøren Kinas støtte til regimet i Sudan.

Organisasjonen Olympic Dream for Darfur, med blant andre den amerikanske skuespilleren Mia Farrow i spissen, vil arrangere en fakkelstafett som skal legge press på Kina. Målet er å få landet til å bruke sin innflytelse i Sudan for å beskytte sivile i Darfur.

– Det er tydelig at det er én ting som er viktigere for Kina enn fri tilgang til sudansk olje, og det er å få til et vellykket arrangement av de olympiske leker i 2008, sa Farrow da fakkelstafetten ble lansert i juni, skriver boston.com .

Farrow har tidligere anklaget Kina for å finansiere konflikten i Darfur, en konflikt som har krevd omkring 200.000 menneskeliv og drevet millioner på flukt. Kina kjøper blant annet store deler av Sudans olje og har investert i utviklingen av landets oljeproduksjon.

– Uansvarlig

Farrow og organisasjonen ønsker å bruke den OL-lignende fakkelstafetten til å belyse det de mener er Kinas uansvarlige og utilstrekkelige rolle i Darfur.

Fakkelstafetten starter 8. august i Tsjad i nærheten av grensa til Sudan og skal fortsette gjennom land som tidligere har vært arena for folkemord og omfattende grusomheter, som Rwanda, Armenia, Bosnia, Tyskland og Kambodsja.

Går alt etter planen blir stafetten avslutte i Hongkong i desember.

Fakkelbærerne kommer også til å forsøke å komme seg inn i både Sudan og Kina. Men dersom det ikke går, vil stafetten bli gjennomført så nær landene som mulig i stedet, står det på hjemmesiden til Olympic Dream for Darfur.

– Verdensfred gjennom idrett

Håpet er at Kina før OL gjør noe med situasjonen og dermed styrker de olympiske leker som et symbol på verdensfred gjennom idrett, sa Jill Savitt, lederen for organisasjonen, da stafetten ble lansert.

– Det er uforenlig at arrangøren av de olympiske leker også er medansvarlig i et pågående folkemord, framholdt hun.

Organisasjonen har også hatt som mål å oppfordre Kina til å bruke sin innflytelse i FNs sikkerhetsråd til godkjenne opprettelsen av en sikkerhetsstyrke i Darfur som kan beskytte sivile og hjelpearbeidere.

Denne uken vedtok FNs sikkerhetsråd enstemmig en resolusjon om å utplassere en fredsbevarende styrke i Darfur i samarbeid med Den afrikanske union (AU).

Regjeringen i Khartoum har sagt at den aksepterer FN-resolusjonen, men insisterer på at en operasjon ikke må begrense myndighetenes ansvar. Sudan har tidligere lagt hindringer i veien for et internasjonalt nærvær i Darfur, selv etter å ha uttrykt aksept for det, skriver AP.

ZOHRA BENSEMRA