Onsdag kveld satt UNHCR i møte med australske diplomatiske representanter, der mulighetene for et trilateralt meklingsmøte trolig blir drøftet, opplyser UNHCRs pressetalsmann Ron Redmond til NTB. ýVi har henvendt oss til alle tre regjeringene med forslag om å drøfte den humanitære situasjonen for flyktningene. Vi har ikke ennå fått svar, men det får vi kanskje i løpet av kvelden, sa Redmond onsdag kveld. Han kunne ikke si når et møte eventuelt ville finne sted, men understreket at det haster å finne en løsning for flyktningene.

Roser kapteinen Ved siden av flyktningenes situasjon, som når som helst kan utvikle seg til en katastrofe, er UNHCR bekymret for hvordan krisen i Indiahavet kan påvirke framtidige nødssituasjoner som involverer flyktninger på havet. Redmond berømmer kaptein Arne Rinnan og hans mannskap. ýDen norske kapteinen og hans mannskap på "Tampa" har gjort en fantastisk innsats. Vi er bekymret for hvordan dette vil bli i framtiden hvis situasjonen på "Tampa" ikke snart blir løst, sier pressetalsmannen.

Ekspertise UNHCR kan bistå partene med ekspertise på folkerett og flyktningkonvensjon. Samtidig kjenner ikke UNHCR alle detaljene i det som er skjedd siden "Tampa" plukket opp de 438 flyktningene i internasjonalt farvann mellom Indonesia og australske Christmas Island mandag. ýVi kjenner ikke alle detaljene og er ikke i kontakt med skipet. Derfor er det vanskelig for UNHCR å komme med noe utspill før vi har fått satt oss inn i detaljene. Det norske frakteskipet la om kursen i Indiahavet etter anmodning fra den australske redningstjenesten, som varslet at en båt med flyktninger var i havsnød. Både Australia og Indonesia sier nei til å ta imot flyktningene.