Finanskrisen er ikke over, og konfliktene raser videre i Afghanistan, Irak, Somalia og Zimbabwe, påpeker han.

Ban spådde på en pressekonferanse i New York onsdag at kampen mot klimaendringer vil bli ett av de viktigste temaene neste år. Han ba om at alle krefter settes inn for å oppnå størst mulig resultater foran det store klimamøtet i København i desember 2009.

— Våre løfter og gode hensikter vil bli stilt på prøve som aldri før. Vi har bare tolv korte måneder på oss før vi skal samles i København, og vi har ikke råd til å kaste bort tiden, understreket generalsekretæren ifølge FNs nyhetstjeneste.

Avtale

  • Vi må komme fram til en global avtale om kamp mot klimaendringene innen desember neste år. Denne avtalen må være balansert, omfatte alle nødvendige områder og kunne godtas av alle land, fortsatte Ban.

Han roste EU for å ha kommet fram til en historisk klima- og energipolitisk avtale i Brussel sist helg. Samtidig framholdt han at valget av Barack Obama til president i USA gir løfter om nytt amerikansk engasjement.

Ban sa seg også glad for tegn til at verdenssamfunnet vil stå sammen mot virkningene av finanskrisen.

— Men jeg frykter at vi bare er kommet til slutten av begynnelsen. Denne krisen vil fortsette å utfordre den globale solidariteten, sa FNs generalsekretær.

Ansvar

Ban Ki-moon understreket også at verdenssamfunnet har et felles ansvar for å beskytte menneskerettighetene.

— Vi må i det hele tatt snakke mer om ansvaret for å levere resultater på alle menneskehetens arbeidsområder, understreket han.

(Saken fortsetter under videoen)

Men han trakk også fram lyspunkter i situasjonen og mente blant annet at FN har oppnådd gode resultater i arbeidet med å avhjelpe den internasjonale matkrisen.

Han pekte også på at FN har greid å unngå en eksplosjon av politisk vold i Kosovo, som erklærte seg selvstendig i februar i år. Her har verdensorganisasjonen hatt stort hell med sitt stille diplomati, framholdt Ban Ki-moon.

— Vi må levere, for vi vet alle hva som vil bli følgene hvis vi ikke gjør det, sa Ban Ki-moon.

Hvordan tror du at 2009 vil bli? Skriv dine beste spådommer i feltet under!

Arkiv
REDNINGSMANN? Det amerikanske nyhetsmagasinet Time har kåret USAs påtroppende president Barack Obama til «årets person».