FN-sjefen mener at Israels avgjørelse om blant annet å stanse forsyninger av strøm og bensin til det palestinske området er uakseptabel.

Han fremholder at hele befolkningen kommer til å rammes av de israelske tiltakene, ifølge en kunngjøring som ble offentliggjort mandag.

Israel må revurdere sine handlinger, sørge for å beskytte sivilbefolkningen og innfri de forpliktelser landet har i henhold til folkeretten, mener Ban.

Den israelske regjeringen forsvarer imidlertid innstrammingene og fremholder at palestinerne fortsatt får forsyninger av mat, medisiner og energi.

– Vi ser ikke det palestinske folket som vår fiende. Det vi forsøker å gjøre, er å beskytte vårt folk mot disse daglige angrepene med dødbringende raketter mot Israel. Vår reaksjon er forholdsmessig og egnet til å beskytte vår sivilbefolkning, sier talsmann for utenriksdepartementet Mark Regev.

Også EU og Russland kritiserte mandag Israel.

Ifølge EUs utenrikskommissær Benita Ferrero-Waldner kan tiltakene nøre oppunder ekstremisme. Hun er også sterkt bekymret for de humanitære konsekvensene av Israels politikk.

Russiske myndigheter fordømmer isolasjonen av området og sier straffetiltakene neppe vil føre til mindre ekstremisme.

PÅ GRENSEN: En israelsk soldat stenger en port på grensen mellom Israel og Gazastripen etter en militæroperasjon nord på det palestinske området. FNs generalsekretær Ban Ki-moon reagerer kraftig på Israels vedtak om å stanse forsyninger av strøm og drivstoff til Gazastripen.
AMIR COHEN