Men utenlandske diplomater vil ikke si noe mer om hva som ble sagt under møtet mellom FNs spesialutsending og general Than Shwe i militærjuntaens offisielle hovedstad Naypyidaw.

Gambari reiste tirsdag tilbake til New York, hvor han skal rapportere til FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Gambari møtte Than Shwe og andre medlemmer av juntaens lederskap for å diskutere situasjonen i Burma, opplyste FNs kontor i Rangoon som også bekreftet at FN-utsendingen hadde møtt nobelprisvinneren Aung San Suu Kyi. Hun sitter i husarrest i Rangoon og møtte også sist søndag Gambari.

Det er fortsatt uklart om FN-utsendingens besøk har brakt den politiske krisen i landet noe nærmere en løsning.

Spent

Ibrahim Gambari var i Burma blant annet for å overtale juntaen til å unngå flere voldelige sammenstøt med demonstrantene som protesterer mot regimet.

Mens FN-utsendingen var i Naypyidaw, reduserte myndighetene sikkerhetsberedskapen i Rangoon, som har vært sentrum for massedemonstrasjonene. Men situasjonen er fortsatt svært spent.

— De går fra leilighet til leilighet hvor de roter rundt og truer folk. Det er en følelse av terror over hele byen, sier en Burma-ekspert i Thailand med mange venner i Rangoon.

Det nattlige portforbudet i Rangoon ble tirsdag redusert med to timer. Biler med høyttalere kjørte gjennom gatene med beskjed om at portforbudet nå vil gjelde fra klokka 22 til 4 i stedet for fra 21 til 5 som tidligere.

– Opportunister

Burmas utenriksminister sier ansvaret for at militærledelsen valgte å slå hardt ned på demonstrasjonene i Rangoon og andre byer ligger hos «politiske opportunister», som støttes av mektige land.

— Situasjonen ville ikke ha blitt forverret om de innledende demonstrasjonene mot bensinpriser fra en liten gruppe ikke hadde blitt utnyttet av politiske opportunister, sa utenriksminister U Nyan Win under en tale til FN i New York mandag.

Utenriksministeren sa videre at «opportunistene» ble støttet av «enkelte mektige land». Han hevdet også at sikkerhetsstyrkene hadde vist den største aktsomhet og at situasjonen i Burma nå er tilbake til det normale.

Uklare tall

Det er fortsatt høyst uklart hvor mange mennesker som ble drept under urolighetene i landet sist uke.

— Det er svært vanskelig å få detaljerte opplysninger, sa radiostasjonen Democratic Voice of Burmas nyhetsredaktør Moe Aye til DPA tirsdag.

Enkelte kilder hevder 200 mennesker ble drept og 6.000 arrestert. Militærregimet sier ti mennesker mistet livet da soldater slo ned på demonstrasjonene. Men Australias utenriksminister Alexander Downer sa mandag at minst 30 mennesker ble drept.

MØTTE SUU KYI: Det er uklart om Ibrahim Gambaris besøk har brakt den politiske krisen i landet noe nærmere en løsning.
HO
MØTTE GAMBARI: Seniorgeneral Than Shwe
STRINGER/INDIA